OffNews.bg

Александър Квашневски: Навални е резервен вариант на групата, която ще иска да остане на власт

Възможно е това, че руският опозиционен лидер Алексей Навални е оставен жив, макар и в затвор, да е част от игра на руските специални служби и резервен вариант на руската върхушка за епохата след Владимир Путин. Това предположи в ефира на полското Радио Зет бившият полски президент Александър Квашневски, който в миналото имаше добър контакт с Путин и познава добре ситуацията в бившия СССР и в Украйна.

“Много поводи за размисъл ми дава, защото би сочило за известна игра на службите, фактът, че Навални, вярно, е в лагер или затвор, но е жив. Алексей Навални е лидер на руската опозиция. Той и сътрудниците му многократно са публикували материали за коруптицята в Русия и са организирали антиправителствени демонстрации. Това може да означава, сега спекулирам с пълна мощ, че е подготвян алтернативен вариант, ако всичко това се срути. Навални е краен изход, не за Путин, а за групата, която ще иска евентуално да овладее някакъв бунт, а да остане на власт. Путин ще го жертват първи”, коментира Кашневски.

Бившият лидер на полската левица и бивш държавен глава коментира и съобщенията от американска страна за това, че ще има реакция, ако Русия използва във войната срещу Украйна ядрно оръжие под някаква форма.

“Убеден съм, че Русия е била уведомена, че в случай на атака с оръжие за масово поразяване, т. е. говорим преди всичко за тактическо ядрено оръжие, ще бъдат атакувани важни цели, например всички места, в които пребивава по принцип Путин.
Да. Мисля, че такава сплашваща информация е получил Шойгу”, предположи Александър Квашневски.

Според бившия полски президент опасността от удар с тактическо ядрено оръжие е по-голяма, отколкото през последните 30-40 години. Дори по тази причина, че се говори на глас за това. И във връзка с това трябва да има подготвен адекватен отговор. А той не може да се подготви за няколко часа. Трябва да бъда разработен предварително.

Александър Квашневски беше питан и за аферата със затворите на ЦРУ на полска територия по време на войната в Ирак и времето, когато той беше начело на полската държава, след като преди дни бяха свалени обвиненията от бившия министър-координатор на специалните служби Збигнев Шемьонтковски.

“Имам поука от тази история. Първо, не бива да се вярва на разузнаванията на 100 процента. Ние бяхме водени за носа от две могъщи разузнавания. ЦРУ и британското разузнаване, което твърдеше, че Садам Хюсеин има оръжие за масово поразяване. Второ, дори в отношенията с най-големите ни съюзници, това е мое послание към сегашното правителство, а става въпрос за Съединените щати, трябва да запазваме известна доза недоверие, това трябва да е задължително. Особено, когато говорим за такива големи партньори, които много често слабо се съобразяват с по-малките партньори”, - каза Квашневски.