OffNews.bg

Агент на ФСБ осъден на 15 години затвор, давал информация за полигона ''Яворов''

Окръжен съд в Лвов осъди Олександър Косторни за виновен в държавна измяна и го осъди на 15 години затвор с конфискация на имуществото, съобщават украинските медии. 

Олександър Косторни е бивш служител на КГБ на СССР. Установено е, че от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна 73-годишният Косторний е сътрудничил сътрудничил на агенти на руската ФСБ. 

Той е събирал информация за местоположението на военни съоръжения, оръжия и критична инфраструктура в Лвовска област.

"Осъденият е изпратил карта на военния полигон в Яворов чрез месинджъра Telegram. На нея е показано местоположението на военните лагери на Международния център за поддържане на мира и сигурността. Посочил е също така местоположението на казарми и общежития", заявиха от Главната прокуратура на Украйна.

Военният полигон край град Яворов е още от съветско време, а от 1995-а на територията му се провеждат международните учения „Щит на мира“ в рамките на програмата на НАТО „Партньорство за мир“. Полигонът е известен като Международен център за мир и безопасност и е само на 20 км от Полша и на някакви си 30 от Лвов. В полигона "Яворов" се обучаваше чуждестранния легион.

През 2022 г. стотици хора загинаха в полигона след въздушна атака на руснаците. 

Косторни упорито отрича вината си. Той планира да обжалва и да оспори решението на съда.