OffNews.bg

90 ракети са били изстреляни от ивицата Газа по Израел

90 ракети са били изстреляни от ивицата Газа по Израел, предаде Франс прес, позовавайки се на израелската армия.

Ракетите са били прихванати от израелската система за противовъздушна отбрана и не са причинили никакви жертви на територията на страната.

Израелската бойна авиация е отговорила с две пускови установки в Газа, а техни танкове са обстреляли няколко военни поста на управляващата ивицата Газа групировка Хамас. Здравното министерство на Газа съобщи, че 22-годишен палестинец е бил убит, а четирима - ранени.

Това е най-голямата ескалация на напрежение в региона от няколко седмици насам. Нападението идва след скорошните палестински протести по границата на ивицата Газа с Израел, по време на които вчера бяха убити четирима палестинци, двама от тях - членове на въоръженото крило на Хамас. Те били убити вследствие на израелски въздушен удар, който бе в отговор на раняването на двама израелски военни от палестински огън.

Военните действия прекъснаха продължилото един месец затишие, докато лидерите на Хамас и въоръжената организация "Ислямски джихад" бяха в Египет за преговори с посредници, за да бъде възстановен мирът в региона.