OffNews.bg

5 от 12. Украйна обяви, че е извела от строя пет големи десантни кораба на Черноморския флот на Русия

Украинските военноморски сили обявиха, че са извели от строя пет големи десантни кораба на Черноморския флот на Русия. Числото обяви говорителят на ВМС Дмитрий Плетенчук в ефира на FREEDOM.

По думите на Плетенчук, в навечерието на нахлуването в Украйна руският флот е засилил присъствието си и се е укрепил максимално в Черно море под прикритието на военни учения.

„Напомпаха флотилията си колкото могат повече. Напомням, само от големите десантни кораби вкараха още 6 към 6-те налични. Но резултатът е известен – пет от тях вече са извън строя и този брой може да нарасне“, заяви Плетенчук без да даде подробности кога и къде са били ударени корабите.

Говорителят на украинските ВМС допълни също, че е блокирана възможността Руската армия да попълни Черноморския флот.

До този момент публично известна е атаката само на един десантен кораб – привлеченият да служи като ферибот за цивилен и военен транспорт „Оленогорский горняк“. Плавателният съд беше атакуван с надводен дрон на 4 август, напомня УНИАН. Десантните кораби не носят на борда си ракети „Калибър“ но имат подобно голямо стратегическо значение, защото се използват за превоз на военни товари, хора и техника. Самото извеждане от строя дори само на „Оленогорский горняк“ се превърна в шамар за престижа на руския ВМФ и на самата Русия, смята военно-политическият наблюдател Александър Коваленко, цитиран от УНИАН.