OffNews.bg

30 процента от руснаците искат войната в Украйна да спре възможно най-скоро

30% от руснаците са на мнение, че военните действия в Украйна трябва да бъдат "прекратени възможно най-скоро". Това показва проучване на ВЦИОМ - Всерусийския център за изследване на общественото мнение, до което са получили достъп журналистите от авторитетния сайт "Медуза".

Проучването е проведено в края на юни по поръчка на Кремъл, но резултатите от него не са оповестявани публично. Официално ВЦИОМ не публикува тези данни и не ги коментира.

57% от респондентите са на мнение, че войната трябва да продължи.

Според резултатите от проучването, 56% от респондентите във възрастовата група 18-24 години настояват войната да бъде прекратена "възможно най-скоро". А 72% от анкетираните над 60-годишна възраст подкрепят продължаването на "специалната операция".

В Москва и Санкт Петербург около 40% от анкетираните искат прекратяване на военните действия, а 48% са за продължаването им.

ВЦИОМ е проучил и връзката между подкрепата за продължаването на войната и влиянието на медиите. Сред "активните потребители на интернет" 47% от анкетираните подкрепят прекратяването на сраженията, докато 35% са за тяхното продължаване. За разлика от тях, сред телевизионната аудитория само 22% подкрепят прекратяването на военния конфликт, а 68% са за продължаването му.