OffNews.bg

128 жертви на терора в Париж, 7 мъртви нападатели, 300 ранени (обновена)

Пресофисът на прокурора на Париж Франсоа Моленс съобщи, че броят на загиналите при терористичните нападения във френската столица вероятно ще продължава да расте. 

Обновена към 21:15 - 
Представител на правителството на Гърция разкри, че един от атентаторите в Париж е влязъл в Европа като бежанец. Паспорт, открит в близост до тялото на един от атентаторите сочи, че той е пристигнал в Европа през гръцкия остров Лерос, където се предполага, че е пристигнал с лодка.

"Във връзка със случая на открит сирийски паспорт на мястото на терористичната атака, ние обявяваме, че притежателят на паспорта е преминал през остров Лерос на 3 октомври, където е бил идентифициран въз основа на правилата на ЕС."

Седем терористи са били убити при нападенията, които причиниха смъртта на най-малко 129 души в Париж. В близост до един от нападателите беше намерен сирийски паспорт, заяви прокурорът на Париж Франсоа Моленс, цитиран от AFP.

Обновена към 17:30 - 
Общо 300 души са били ранени при атаките в Париж, предаде AFP, като се позовава информация от болниците. 80 от ранените са в критично състояние.  От болницата са били изписани 53 души. В същото време 43 „свидетели или близки на загинали“ имат нужда от медицинска помощ.

8 терористи са загинали, като 7 от тях - при самоубийствени нападения. Осмият е убит от силите за сигурност при щурма на концертната зала "Батаклан".

Разследването се води по членовете за убийство с терористична цел и създаване на престъпна групировка с цел организиране на престъпни нападения, уточни Моленс.

Терористичните актове са извършени едновременно на 6 места в Париж.

Съучастници на терористите вероятно все още са на свобода.

Най-опустошителната атака е извършена в концертната зала "Батаклан", където са се намирали 1500 души. Похитителите стреляли в публиката и викали: "Аллах е велик". Малко след полунощ специални полицейски части са щурмували сградата, в която преди това проникнали похитителите. Убити са близо сто души, четирима от тях са самите атентатори, съобщава DW.

Нападателите в концертната зала "Батаклан" са се самовзривили с колани с експлозиви, когато полицията се приближила към тях.

Терористите първо са засипали кафенетата пред залата с картечен огън, а после влезли в "Батаклан" и убили още хора, преди силите за сигурност да щурмуват сградата.

Група от терористи е била на стадион "Стад дьо Франс" в северното предградие "Сен Дени", а приблизително по същото време друга група е атакувала в града.

Загиналите при нападенията в района на "Стад дьо Франс" са четирима, 11 души са тежко ранени и животът им е опасност. Още най-малко 14 души също са ранени.

Атентаторите самоубийци на "Стад дьо Франс" са активирали два взрива, а третият е извършен с балони с газ, към които били прикрепени пакети с пирони.

Терорист се е взривил и пред разположен край стадиона ресторант за бързо хранене "Макдоналдс".

Още един терорист взривил експлозивите си едновременно пред друг ресторант за бързо хранене - на "Кюик". След това било задействано и самоделното взривно устройство с балоните с газ.

На стадиона по време на атентата се играеше приятелският мач между националните отбори по футбол на Германия и Франция, на който присъстваше и френският президент Франсоа Оланд.

Националният отбор на Германия е напуснал стадиона в 02,15 ч.