OffNews.bg

Александър Тунчев пред Nostrabet: Дано се изградят повече модерни стадиони в България

Наставникът на Арда, Александър Тунчев, даде ексклузивно интервю за сайта Nostra bet. Специалистът разказа за подготовката на тима от Кърджали, както и за търсенето от страна на клуба на заместници за напусналите до момента състезатели.

Тунчев не пропусна и да отправи апел към футболните фенове в България за повече търпение към клубовете, за да може да се постигат необходимите резултати. Бившият играч на ЦСКА също пожела изграждането на доста по-модерни стадиони в България, за да може публиката да се наслаждава на европейски условия.

- Здравейте, господин Тунчев! Вече сте в разгара на предсезонната подготовка. Доволни ли сте от свършеното досега?

Да, бих казал, че за момента всичко е нормално и върви по план. Успяхме да свършим нещата, които бяхме запланували преди заминаването в Турция. От 27-ми сме в Турция и имахме няколко проблема с болни играчи, така че поизпуснахме леко нещата, но се надявам, че от утре всички ще бъдем на линия и ще продължим в посоката, в която имаме намерение да вървим.

- Как е настроението в Арда и цари ли известен оптимизъм преди втората част от сезона?

Настроението определено е добро, оптимизъм има. От това, което гледахме и анализирахме, можем да си направим извод, че цялостно се представихме добре в първия дял на шампионата. Да, имаше някои мачове към края на
годината, които леко разочароваха. В по-голямата част от първия дял обаче отборът се представяше сравнително добре.

- Виждаме, че се разделихте с няколко основни играчи. Търсите ли активно заместници на трансферния пазар?

Да, наистина е така. Имаше сериозен интерес към наши играчи и все още има. Разделихме се с някои от тях. Имаме набелязани трансферни цели и смятам, че ще намерим достойни заместници за състезателите, които си тръгнаха.

- Имате ли някакви опасения, че след изходящите трансфери може да имате известни проблеми в началото на полусезона?

Разбира се, има такова нещо. Когато 2-3-ма играчи напуснат отбора и дойдат нови е необходимо време, за да свикнат с обстановката и да се приспособят към изискванията, които имаме. Надявам се, че колкото по-рано ги вземем, толкова повече време ще имат тези играчи, за да се стиковат със съотборниците, пък и да свикнат с моите изисквания.

- Изиграхте стабилен есенен дял в efbet Лига. Къде искате да видите подобрение?

Може би в увереността и постоянството, за което говоря неизменно. Най-вече става дума за мачовете далеч от Кърджали. Тогава изпитваме притеснение видимо и не успяваме винаги да покажем най-доброто, на което знам, че тимът е способен.

- Акцентирате ли върху завършващата фаза, тъй като за много български отбори именно там се корени част от проблема?

Наистина е така. Трябва да работим повече и да сме по-концентрирани в завършващата фаза. Мога да дам пример с двубоя срещу Ботев Пловдив в Кърджали, който загубихме с 0:2. През първото полувреме тогава изпуснахме 3-4 хубави ситуации за гол, а след това инкасирахме първи попадение, че и още едно, след което вече стана доста трудно. Наистина играта е на голове и трябва да сме по-концентрирани в тази фаза на играта. В мача срещу Черно море във Варна, примерно, Абубакар Тунгара излезе само срещу
противниковия вратар при 0:0. Това са дребните, но важни детайли, над които трябва да работим.

- Реалистично ли е гоненето на място в топ 6, или бихте били сравнително доволни и на седмо място в края на кампанията?

Вижте, ако покажем игрите от началото на сезона в efbet Лига, то ще бъде реалистично. Ще се постараем да постигнем тази цел, а ако не се получи, то ще се съсредоточим върху гоненето на седмото място, което може да ни даде шанс в един мач да гоним европейски футбол.

- Предстои ви и след няколко седмици мач от четвъртфиналите за Купата на България. Мечтаете ли за нов финал, подобно на преди няколко години?

Наистина е така. Предстои ни мач срещу сериозен противник, на когото гостуваме и няма да ни е лесно. Той е един от фаворитите за титлата. На Ваши колеги обаче казах, че ние изиграхме силен мач на „Армията“ в края на годината, в който показахме, че можем да играем добър футбол и може да печелим. Надявам се, че и футболистите ще покажат на какво са способни
срещу големите тимове. Ясно е, че ЦСКА е фаворит и за нас ще е сложно, но ние нямаме какво да губим и ще излезем, за да покажем, че сме добър отбор.

- Плюс ли ще е за Арда, че двубоят ще се играе на стадион „Васил Левски“, а не на „Българска армия“, която вече е в реконструкция?


Разбира се. ЦСКА изглежда по един начин на „Българска Армия“, така че може да е плюс за нас.

- С какво послание бихте се обърнали към феновете на клуба?

Аз преди няколко дни казах, че апелирам не само феновете на Арда, но и всички фенове у нас да са малко по-търпеливи, защото нещата не се получават от днес за утре. Нужно е време. Мисля, че показахме добър футбол по време на първия дял. Другото, за което мога да апелирам, е да са на стадиона и да подкрепят отбора.

- И за финал, господин Тунчев – едно пожелание за 2024-а година?

В по-глобален план искам да пожелая на всички фенове да могат да се наслаждават на футболната игра на по-модерни стадиони в близките години. Да може да се похвалят, че подкрепят своите отбори на истински европейски стадиони. Всеки един отбор заслужава да има хубав стадион и по този начин и нивото на футбола ще се вдигне.