OffNews.bg

Лилков: Областният, продал пръв Царските конюшни, заживя в Швейцария

Депутатът от ДСБ Вили Лилков излезе с позиция, в която казва, че не приема декларацията на Реформаторския блок за Царските конюшни. На практика той противоречи на собствената си политическа група в името на справедливостта. 

Преди дни реформаторите излязоха с декларация по скандалната сделка с царските конюшни, тъй като областният управител, който е продал имота, е от тяхната група. След 10 изказвания на министри, премиера и цялата държава, Веселин Пенев подаде оставка късно в петък вечерта. С две думи в декларацията на Реформаторския блок се казваше: „Следвайки основополагащи принципи смятаме, че оставката на областния управител на София е морален жест от негова страна, но приемането й би трябвало да стане единствено след приключване на проверката на прокуратурата“. 

Ето и мотивите на Лилков защо не може да приема тази декларация: 

"Дори да приемем презумпцията за невинност, налице е погазване на държавния/обществения интерес. Няма нужда от прокурори на този етап", пише Вили Лилков във Фейсбук.

Ето и неговите 10 довода:

1. Нормално ли е за областния управител, че фирмата, която печели конкурса за оценител, се оттегля, а втория в класирането е фирма, която е получила лиценз за оценител на 1.12.2015 г., което означава, че е била подготвена целенасочено да извърши тази оценка?

2. Дали областният би продал свой имот на тази цена и защо я е приел за нормална?

3. Защо не е оспорил оценката, която е далеч-далеч под пазарната? Той има право на това!

4. Защо е пристъпил към продажба на терена, при условие, че е налице съдебен спор за имоти в същия терен между фирмата-купувач и друга фирма, което е видно от самия договор за продажба?

5. Защо не е провел процедура по изкупуване на 14-те процента от фирмата, което е нормално, когато имаш 86% собственост, още повече теренът е с много добра перспектива - в идеалния център?

6. Защо не се е поинтересувал има ли процедура за обявяване на имота за недвижимо културно наследство?

7. Защо не се е запитал, по каква причина повече от 10 години областните управители на София отказват да извършат продажбата?

8. Как е приел за нормална данъчната оценка на имота, която е смешна на фона на данъчните оценки на недвижимите имоти на граждани в район "Оборище"?

9. Поинтересувал ли се е Веселин Пенев каква е перспективата на този имот от гледна точка на бъдещо застрояване и защо не е направена оценка за бъдещите ползи, които за държавата биха били огромни? В цената на всеки имот се включва от продавача и неговата перспектива, което областният като бизнесмен знае прекрасно!

10. Знае ли областния управител, че онзи областен от ДПС (най-вероятно става дума за Росен Владимиров, който първи е стартирал скандалната сделка с царските конюшни), който допусна като съсобственик с 14% в имота тази фирма преди 10 години, блажено заживя в Швейцария веднага след тази сделка?

Всички въпроси на Вили Лилков са засегнати в лични разследвания на OFFNews по темата.