OffNews.bg

Ректорът на СУ: Ранобудните бяха по-силни в разрушението отколкото в съграждането

Ранобудните бяха по-силни в програмата за разрушение, отколкото за съзидание. Подготовката куцаше. В началото заявиха, че ще излязат с качествена програма за промени, но това не се случи.

Това коментира пред в. "Труд" ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев в ретроспективно интервю за прекратената студентска окупация.

Ръководителят на Алма матер отправя и друг упрек към студентите - за видеото с пияните преподаватели: "И разбира се, изключително грозно беше това, което направиха с преподавателите в университета (б.а - ранобудните студенти пуснаха видео, на което се вижда как през нощта преподаватели се черпят с водка в аудиториите на Историческия факултет). Не че постъпката на професорите беше достойна за уважение. Те и бяха наказани. Но това, което направиха студентите, много ми напомня на уахабитската полиция в Саудитска Арабия, която върви със сопи и наказва нарушителите на морала, така както те го разбират.Още повече, че ги питах дали биха направили същото, ако се беше случило с хора, които ги подкрепят. Отказаха да ми отговорят. Отчаяха се от липсата на такава подкрепа, каквато очакваха, и това доведе до това, което не бих искал да виждам - млади, интелигентни хора озверено да ритат загражденията пред Народното събрание." 

Според проф. Илчев студентите не са успели в протеста си и понеже окупацията закъсняла: "Не се прави протест, след като са минали големите скандали. Ако се бяха надигнали през лятото, щеше да е различно. Не му беше времето и защото правителството прие няколко решения, които, макар да могат да бъдат разглеждани и като популистки, му осигуриха подкрепа сред широки слоеве от населението."

Ректорът казва и че не може с окупацията на вуз да се иска оставка на властта. Такава стачка се правела или срещу академичното ръководство, или срещу образователната политика.

"Това, което искам да се разбере е, че протестиращите създадоха огромни проблеми на университета, но независимо от това, че не бях съгласен с действията им, винаги съм предпочитал активни студенти пред пасивно стадо", добавя Илчев.

Той коментира и увеличението на бюджета на СУ с 1,75 млн. лева след края на протестите.

"Вижте, това има знаково значение. Това е първото повишение през последните 4 години. Малко е, но е ясно, че и не може да има рязко увеличение. За мен е изключително важно не конкретното увеличение, а смяната на философията на финансиране на университетите. Това съм го говорил, говорил, говорил... За съжаление тази идея има много противници. В момента университетът настоява в рамките на обсъжданията на Стратегията за висше образование да се промени радикално философията на финансиране на системата. Вместо да се финансира входът, да се финансира изходът. Да, това не може да стане изведнъж, защото ще рухнат доста висши училища. Но в рамките на 5-6 години е реално да се случи", казва ректорът.