OffNews.bg

Протести срещу ACTA в София и Варна

На 11 февруари от 11.00 часа в София и Варна ще се проведат протести срещу ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) - Търговско споразумение за борба с фалшифицирането.

В столицата шествието е планирано с начално място пилоните на НДК и ще премине по бул. „Витоша“, бул. „Тодор Александров“, пл. „Независимост“, бул. „Цар Освободител“. Крайната точка на протеста е площадът "Народно събрание".

Протестите са част от организираните шествия, които ще се проведат в повечето европейски страни.

Инициатори на протеста са Anonymous в България, които организираха Facebook-група. До този момент участие в протесите са потвърдили повече от 9 хил. души.

ACTA е международен договор, подписан от 22 страни, сред които и България. Официално, целта му е да се бори срещу неправомерната употреба на защитени продукти в интернет, но реално ще доведе до цензура в последната истински свободна среда, обясняват организаторите.

В групата е приложена онлайн подписка „Кажи „не“ на ACTA: Спри цензурата в Европа“.

Инициативата беше подкрепена и от редица активисти в интернет. В блога си Боян Юруков пише: „Вероятно не знаете какво e ACTA. На български акронимът би се превел "Търговско споразумение за борба с фалшифицирането". Много за него е забулено в тайна. В основите си би трябвало да защитава интелектуалната собственост и да спре ментета на световен мащаб. Такъв механизъм срещу фалшивите стоки в известна степен наистина е нужен. Всичко би било наред, ако обаче три очевидни заплахи не бяха налице:

- ACTA далеч не се ограничава само до ментетата, а възприема доста широка дефиниция на "кражба" в интернет

- ACTA практически не позволява на отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за дребни нарушения, като слушане на пиратска музика!

- ACTA се обсъжда изцяло в тайна без обществени дискусии и неправителствени организации

Тук не говорим просто за спиране на торенти, обяснява Юруков. Този договор задължава всички държави да предоставят на мултинационалните корпорации всякаква лична информация за предполагаеми престъпници и действа извън всякаква легална рамка и разбирания на отделните страни. Наказуеми са както тези, които "крадат" интелектуална собственост, така и онези, които пренасят информацията - като интернет доставчици и hosting компании.

Европейският парламент вече е излязъл с резолюция против ACTA. През юни се очаква споразумението да бъде внесено за ратификация.

Друга инициатива предлага възможността да бъде изпратен имейл до българските евродепутати с текст: „Аз съм против ратифицирането на ACTA, тъй като считам, че това накърнява правото ми на достъп и търсене на информация, както и личната ми неприкосновеност, гарантирани от конституцията на Република България! Като избран от мен представител в ЕП, настоявам да защитите моите права, като гласувате против това срамно споразумение“. След това са публикувани електронните адреси на българските евродепутати.

Пълният текст на АСТА