OffNews.bg

Протестът пред Съдебната палата подкрепи демонстрантите, глобени по 500 лева за яйцата по здравния министър

Протестът на инициатива "Правосъдие за всеки", който се събира всяка сряда пред Съдебната палата, днес подкрепи демонстрантите от Пловдив, арестувани и глобени за хвърляне на яйца по здравния министър.

Преди два дни Окръжният съд в Пловдив наложи глоби по 500 лева на актьора Даниел Михайлов и Валентин Караджов. 

Аз бях потресен. Това не беше съдебен процес. В този процес нямаше правосъдие. Аз съм потресен от този фарс. Искам да запомните този случай като вододел. Оттук-нататък няма накъде да отстъпваме! Ако последният бастион - съдът, е паднал, значи ние сме приключили с правото. България вече не е правова държава, заяви пред множеството край Съдебната палата Росен Рашков - адвокат на актьора Даниел Михайлов.

Едно яйце - според българския съд - струва 500 лева! Това е най-скъпото яйце, за което аз съм чувал някога! - каза още адвокат Рашков.

Демонстрантите пред Съдебната палата припомниха и основните искания, с които се събират на протест всяка сряда: 1) оставката на Главния прокурор, оставката и на Висшия съдебен съвет, който "явно отказва да проверява дали Иван Гешев нарушава Конституцията, Закона и върховенството на Правото"; 2) решителна реформа в Прокуратурата и Съдебната власт. 3) да се изпълнят препоръките на Европейската комисия, Венецианската комисия и резолюцията на Европейския парламент, за да не се налага да се спират парите от еврофондовете.

Протестът е пред Съдебната палата, защото "там се намира кабинетът на главния прокурор и Върховната прокуратура".