OffNews.bg

Надига се протест: Драгалевци потъна във фекалии заради строителството

Жителите на квартал „Драгалевци“ в София, където живеят основно богаташи и вип персони, се надигат на голям протест. Те са поставили ултиматум от 7 дни на управляващите и ако не бъдат изпълнение исканията им, заплашват да блокират големи кръстовища. Ултиматумът вече тече. Заради масовото строителство в квартала улиците са потънали във фекалии, заради строежа на бул. "Черни връх" пък им спрели градския транспорт и освен това започва застрояване на единствения им парк - местността "Рутината".

Основният им мотив за протеста е: „Плащаме най-големите данъци - а нямаме нито канализация, нито градски транспорт, а сега ни вземат и парка“.

Три искания до Столична община и до омбудсмана Мая Манолова са изпратили жителите на квартала.

Местните, на първо място, са разтревожени от факта, че нямат достъпен градски транспорт. „Въпреки, че плащаме най-високите данъци, от години очакваме да се помисли и да се направи нещо реално за транспортното обезпечаване на квартала“, пишат столичани и продължават с фактите, че няма по-ощетено място в града откъм градски транспорт - има само един рейс, който в момента заради ремонт е с извънградско разписание, няма и маршрутки и учениците не могат дори да ходят на училище. В тази връзка жителите на "Драгалевци" иска да бъде осигурено продължение на линията на метрото до Околовръстния път.

На второ място местните искат веднага общината да им каже с каква цел се огражда местният парк – огромна зелена местност на име „Рутината“, която е единствената за отдих и разходки в квартала. Жителите искат да знаят дали това е поредното строителство в "Драгалевци" (б.а. - кварталът се застроява наред, там изникват постоянно скъпи затворени комплекси, които се продават на висока цена).

„Искаме да изкажем нашето притеснение и огромна изненада от появата на хора, които забиват колове и опъват бодлива тел, заграждайки местност "Рутината“, заявяват те и са категорични, че паркът трябва да остане зелен.

На територията на парка се срещат над 100 тревни вида, много от които лечебни и е единственото място, което се ползва за кацане на парапланеристи целогодишно.

Третото искане от жителите на "Драгалевци" е да им се направи канализация заедно с ремонта на булевард „Черни връх“, който тече в момента. Мотивите им са, че от години чакат да проимат канализация в 21 век и че после ще се наложи новият булевард да бъде разкопаван отново заради това.

Освен това жителите посочват, че откак се строи масово в квартала и заради липсата на канализация, фекалиите се изсипват директно на улицата.

„От десетилетия жителите на кв. Драгалевци са лъгани от всички властимащи по въпроса за изграждане на канализацията. С мотив, че няма такава се отказват ремонти на пътната мрежа. В последните години над околовръстния път се разреши строителство на жилищни блокове, което направи проблема нетърпим за всички живущи.

Повечето от новопостроените сгради заустват преливниците си в реките, а тези, които не са в близост до река изливат мръсните и смърдящи фекални води в уличните канавки или при липса на такава по уличното платно. Миризмата е нетърпима! Въпреки това строителството и издаването на разрешения за строителство на жилищни блокове продължава!“, възмутени са живеещите в "Драгалевци".

Ако нямат отговор с ясни ангажименти от управляващите до 7 дни, те заплашват, че ще използват всички разрешени от закона форми на протест и гражданско неподчинение, включително блокиране на възлови кръстовища.

„Няма да приемем отказ с мотив „липса на пари“. Плащаме най-високите данъци и искаме да видим част от тях реално изразходвани за благоустрояването на квартала“ - категорични са от Драгалевци. Първият протест е днес от 18 часа.