OffNews.bg

Бургазлии излизат на протест срещу замърсяването на въздуха

Мирен протест срещу замърсяването на въздуха в Бургас организират днес в морския град. Инициативата за него идва след редица подадени в последните седмици сигнали за неприятни и задушливи миризми.

Въпреки че от институциите уверяват, че няма доказателства за системно замърсяване на въздуха, мнението на гражданите е друго. Една от неприятните миризми, която в последните седмици се усещаше почти всяка вечер в Бургас, е на нефтени отпадъци или нефтени продукти. Основно това се случва след 22 ч., коментира един от организаторите на протеста Стоян Грозев.

Искаме да покажем, че такъв проблем съществува Грозев. Показателна е и статистиката на Районната здравна инспекция, която, обаче, е едва до 2014 ч. Тя сочи ежегодно завишаване на броя на хората със заболявания на дихателната система – от 8731 за областта през 2012 г. – до 11 698 през 2014 г. През последната година, в която е публикувана статистиката, тези болести са сред водещите. От тях страдат и 52% от децата до 17 години.

Другият организатор, Стефан Петров, посочва, че е нужен контрол и върху самите контролиращи качеството на въздуха институции. Затова ще бъде поискано Община Бургас да закупи стационарни измервателни уреди, които да бъдат раздадени на граждани – доброволци. И тези уреди, и апаратурата на институциите да измерват и ФПЧ <2,5, формалдехид и изоцианати. Сред исканията, които ще бъдат формулирани на протеста са и големите предприятия, като „Лукойл“ и „Кроношпан“ да бъдат задължени да закупят подобни уреди и да публикуват онлайн данните от тях.

Междувременно, от „Кроношпан“ информираха, със съобщение до медиите, че при последните планови проверки, няма констатирано превишаване на нормите от тяхна страна.

Протестът ще се проведе пред Община Бургас, с начален час 11. Мястото и времето му са избрани умишлено, тъй като в това време ще заседава постоянната комисия по екология към общинския съвет.