OffNews.bg

Започва строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", обяви премиерът Денков (обновена)

С решение на Министерския съвет ще стартира реализацията на строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй",  заяви днес премиерът Николай Денков в началото на редовното правителствено заседание. 

Новите мощности ще бъдат изградени с технология АР 1000, става ясно то съобщение на Министерския съвет.

Денков каза, че предприятието, което ще отговаря за тази реализация, ще бъде капитализирано с 500 млн. лева допълнително и ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7-и блок.

Премиерът обяви още, че срокът, който се предвижда, е 2033 година.

Със същото решение ще започне подготовката и за 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на две до три години да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система.

Академик Денков спомена, че тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените първи до четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Той обясни, че технологията, която е избрана на тези реактори, позволява да се променя два пъти в много кратък срок мощността на реакторите, което е изключително важно за стабилното управление на енергийната система, когато влязат в действие.

"Така че да пожелаем успех на енергийния министър и неговия екип. Това е едно от най-важните решения, които ще вземем по време на нашия мандат", завърши премиерът.

Окончателният договор с избрания изпълнител и с доставчика на технологията АР1000 трябва да бъде изготвен при условията на фиксирана цена и срок на изпълнение, допълва правителствената пресслужба.