OffNews.bg

За първи път няма обща декларация на формата Б9 заради войната в Украйна

За първи път няма да има обща декларация на формата Б9 и името на българския президент Румен Радев няма да стои под нея. Вместо декларация, ще има заявление на Полша, Румъния и Латвия. Причината за това е, че липсва консенсус за изход от войната в Украйна, заяви пред медии Румен Радев.

Той е в Рига, за да участва в Срещата на върха на Б9.

Б9, или Букурещката деветка, е регионалният формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността. Във формата участват страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. Сега в Рига са поканени и Финландия и Швеция, които са представени съответно от президента Александър Стуб и министър-председателя Улф Кристершон, отбелязва БТА.

В Рига отсъстват президентите на две държави от формата Б9, който всъщност обединява страните от Източния фланг на НАТО - на Унгария, Тамаш Шуйок, и на Словакия, където Петер Пелегрини трябва да приеме поста от Зузана Чапутова. Тези две държави са представени от посланиците си в Латвия.

"Отново ще подчертая готовността на страната да развива собствен отбранителен капацитет и да допринесе за укрепването на възпиращия потенциал на Източния фронт на НАТО. Най-сетне парламентът прие амбициозната програма за модернизация на въоръжените сили и очакваме българската отбранителна индустрия да се възползва. Настоявам за единно информационно пространство, като гаранция за общата сигурност", коментира българският президентът.

Според него Украйна няма нужните материални, финансови и човешки ресурси, за да постигне целите си сама.

"Има два пътя - мирни преговори или допълнитетелни материални финансови и военни ресурси от НАТО", смята той.