OffNews.bg

За Янев войната в Украйна започнала с мобилизацията в Русия

Нападението на Русия над Украйна на 24 февруари беше военна операция, а стана война, след като Русия предприе мобилизация (през септември, половин година след началото на войната - б.а.).

"Това беше военна операция. След мобилизацията следва ескалация и следва война", каза той и, че в едната ситуация възможността за преговори е по-голяма, а в другата - по-малка.

Това заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев пред Нова телевизия. Заради изказванията си за "специална операция" Янев бе освободен като министър на отбраната в кабинета "Петков". В петък парламентарната му група подкрепи изпращането на оръжия за Украйна, което по думите му се дължало на това, че вече в страната се водела война.

Относно политическата ситуация в страната Стефан Янев заяви, че решението на кризата е  споразумение, в което всеки да има ангажименти. Той декларира, че групата му ще даде подкрепата си за всеки един от мандатите при ясни правила.

По думите му правителство на малцинството с мандат на ПП по-скоро няма да успее.  Янев добави, че няма да искат министерски постове, а ако се стигне до трети мандат и той бъде връчен на "Български възход" - то те ще разговарят с всички.