OffNews.bg

ВМРО: Светият Синод на Гърция прави опити да възроди нови църковни войни

Светият Синод на Гърция прави опити да възроди нови църковни войни, заявиха днес от ВМРО.

Партията реагира на позицията на Светия Синод на Гърция, че Българската православна църква „се намесва в юрисдикцията на Сръбската православна църква“ с решението на Светия синод на БПЦ да приеме молбата на „схизматичната Македонска православна църква“ да поеме ролята на църква-майка.

За нас тази позиция е ултимативна, невярна и опасна за отношенията в православния свят. Твърденията, че Македонската църква исторически е под шапката на сръбската, насаждат нови църковни интриги, които могат да върнат църковните отношения столетия назад, категорични са от ВМРО.

Припомняме, че Охридската архиепископия, според своята история, е недвусмислено и доказано българска. Така е позната и призната. Опитът на гръцкия клир да я причисли към сръбската духовна територия възражда старото гръцко-сръбско съглашателство против интересите на народа в Македония. Народ, който само допреди половин век се определяше като български, а днес постепенно отново получава свободата на самоопределение, заявяват от българското национално движение.

Българската православна църква черпи своите права да бъде църква-майка на македонската от историческия факт, че македонските епархии са епархии на Българската екзархия. Те са присъединени чрез Референдум. През мракобесния период на Коминтернов диктат са откъснати напълно неправомерно с чисто политически действия. Сега, в разгара на нова ера по отношение на политиката спрямо Македония и Западните Балкани като цяло, историческата справедливост трябва да бъде възстановена, твърдят от ВМРО.

От партията са категорични, че "само и единствено историческите факти към настоящия момент трябва да са водещи. Само и единствено те трябва да бъдат взети под внимание при бъдещите разговори за статута на Македонската православна църква."