OffNews.bg

Вежди Рашидов за жертвите на насилие: Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани (видео)

"Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани, като оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна."

Коментарът е на бившия председател на Народното събрание и сегашен депутат в парламентарната група на ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов. Думите му са част от разговор с колегите му от ГЕРБ и заместник-председателите на парламента Росица Кирова и Никола Минчев по време на поискана почивка от депутатите заради нарастване на напрежението по повод обсъждане промените в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) на второ четене.

Разговорът се води в пленарната зала по време на почивката, при работещи камери.

От кадрите се вижда как Рашидов се приближава към трибуната, на която седят председателите, а Кирова го моли за "мъдър съвет". В отговор депутатът от ГЕРБ препоръчва законът да бъде представен на второ гласуване по-бързо и дебатите да приключват. Росица Кирова обаче напомня, че това няма как да стане, тъй като депутатите трябва да гласуват и ветото на президента по промените в Закона за съдебната власт. Рашидов обяснява, че има действащ закон, по който може да се санкционира насилието и че домашното насилие с нищо не "се различава от външното".

Зам-председателя от ГЕРБ предлага да продължат разговора отвън, но Вежди Рашидов продължава.

"Какво чешеме езиците? Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани, като оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна", казва бившият министър на културата. Той намеква за случая с американския продуцент Харви Уайнстийн, който беше осъден на повече от две десетилетия затвор за две изнасилвания, а сигналите срещу него поставиха началото на движението #Аз Също (#MeToo), в което се включиха някои от най-популярните холивудски знаменитости. 

Никола Минчев от ПП-ДБ се опитва да прекъсне разговора, докато с Росица Кирова се изправят и напускат трибуната, заедно с Рашидов. Последното, което микрофоните улавят, е възклицанието на Кирова: "Ох".

Рашидов светкавично се извини

След като кадрите бяха публикувани от медии и в социалните мрежи, Вежди Рашидов поднесе извинения.

"Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент. Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие", пише депутатът в писмо, изпратено до редакцията на OFFNews.

Няколко часа след проведения разговор, Никола Минчев коментира ситуацията, като каза, че не са водени никакви разговори с Рашидов, а направо "са си тръгнали".

"Такива изказвания не са приемливи. Точно това целим с промените в закона, които приемаме днес", добави Минчев.

ГЕРБ поиска от Вежди Рашидов две оставки

Вежди Рашидов да подаде оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание. Това призовава ПГ на ГЕРБ-СДС, която заседава днес след края на заседанието на Народното събрание. Освен това ПГ на ГЕРБ-СДС призовава Вежди Рашидов да подаде оставка и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Народните представители от ГЕРБ-СДС се разграничават от изказването на Вежди Рашидов. Подобен език и разсъждения са недопустими за народен представител особено в момент като настоящия. Минути по-късно Рашидов обяви, че дава и двете оставки. "Подавам оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Още веднъж поднасям своите извинения за изказването ми днес”, заявява Рашидов.