OffNews.bg

''Възраждане'' и ИТН внасят вот на недоверие, БСП още умува

"Възраждане" и "Има такъв народ" внасят вот на недоверие срещу правителството заради провал в енергийната политика, съобщи Костадин Костадинов пред журналисти в парламента.

БСП все още няма решение дали да подкрепи инициативата, тъй като е нужно решение на органите на партията. По-късно Георги Свиленски обяви, че утре се свиква извънредно заседание на Изпълнителното бюро на левицата, по време на което ще се вземе решението за вота на недоверие.

Костадинов обясни, че днес са започнали консултации с ИТН и БСП за внасянето на вота на недоверие и вече се събират подписи. Очаква се формалното внасяне да се случи утре или в петък. 

Причината за исканата оставка на кабинета "Денков" е "цялостната политика на правителството в сектор "Енергетика" и унищожаването на въглищната индустрия".

Нова предизборна дъвка без шанс за успех

Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание вот на недоверие се внася чрез мотивиран проект на решение, който трябва да е подкрепен от поне една пета от народните представители - 48 души. "Възраждане", ИТН и БСП разполагат с този брой - трите партии разполагат със 71 души. За внасянето на проекторешението не е нужна подкрепата на червените депутати, тъй като ИТН и депутатите на Костадинов са точно 48 души.

Тук възможностите са две - вот на недоверие на министър-председателя или на Министерския съвет. От "Възраждане" вече обявиха, че искат вот на недоверие на цялото правителство.

След като проекторешението бъде внесено, то трябва да влезе за разискване в зала, но не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на искането. 24 часа след приключването на разискванията проекторешението трябва да бъде гласувано в зала. По всяка вероятност гласуването на вота на недоверието ще се случва в разгара на предизборната кампания и в рамките на поне две извънредни пленарни заседания.

Ако вотът на недоверие бъде неуспешен, ново искане на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца. В противен случай кабинетът трябва да подаде оставка и правомощията му да бъдат прекратени. До избирането на ново правителство то се превръща в "правителство в оставка".

В най-новата ни история има само един успешен вот на недоверие - този от лятото на 2022 г., с който бе свален кабинетът "Петков".

Сметките показват, че на този етап не се задава втори успешен вот на недоверие. БСП, ИТН и "Възраждане", както и независимият нaроден представител разполагат с общо 72 гласа, които са значително по-малко от заветните 121. Това означава, че вотът на недоверие ще бъде неуспешен, ако не получи изненадваща подкрепа от някоя от партиите в сглобката - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.