OffNews.bg

Вътрешният министър спря поръчката за 112, оплака се от натиск от стария изпълнител

Вътрешният министър Валентин Радев обяви, че усеща натиск от фирмата, обслужвала досега тел. 112.

"Аз спрях поръчката за обслужването на тел. 112. Беше намерен дефект в нея и това беше основанието. Усещам се притиснат като министър от тези, които досега са изпълнявали задълженията си по този договор", посочи министърът след заседанието на Министерския съвет.

По думите му в момента се прави договорка с представител на небългарска фирма - "които са вършили нещата досега, да продължават да ги вършат, без това да е в ущърб на гражданите".

"Фирмата, поддържаща тел. 112, да не се подвежда по това, че идвайки председателството, държавата може да бъде притискана с неприемливи условия. Имам увереността, че ще постигнем оптимална цена за поддръжката, която не е била малка, за тази обществена поръчка. Това е единственият мотив – да спестим средства на данъкоплатците и да направим така, че да намерим златната среда и за тези, които ще извършат дейността или ще продължават да я извършват, и за нас като министерство да не даваме повече пари, отколкото ни е се струва, че е нормално за това", коментира той.

Радев посочи, че от над 600 000 обаждания около 130 са били със сбъркани адреси. 

"Мен не ме притеснява. Имало е и по-драстични случаи. Въпреки че поддръжката известно време е била незаплащана от МВР, те продължават и в момента да поддържат системата. Оптимист съм, че до половин-един месец ще стигнем до край на тези преговори, ще сключим договор и системата ще бъде поддържана и за председателството, а и не само заради него", каза вътрешният министър.

Радев каза още, че почти е изпълнена мярката за назначаване на още 1000 полицаи до края на годината. От началото на май са назначени 934 души - в дирекция „Жандармерия“ при ГД „Национална полиция“ са назначени 245 униформени служители, в ГД „Гранична полиция“ – 129 и в СДВР и ОДМВР – 560.