OffNews.bg

Въпрос с повишена трудност към ГЕРБ: Защо Цачева губи, а Илиева печели в "Младост"?

Жителите на столичния район "Младост" гласуваха за двама генерали вчера - за Румен Радев за президент и за Стефан Стефанов за кмет. Срещу тях ГЕРБ изправи две дами - Цецка Цачева и Мария Илиева. Резултатите - Радев побеждава Цачева с над 10 на сто в района, пак с толкова Илиева задминава Стефанов. 

Цифрите от секциите в "Младост", според протоколите на ЦИК, показват - Цецка Цачева получава 18,80%, Румен Радев - 29,11 на сто. Мария Илиева взима 24,54%, а ген. Стефанов - 14,94 на сто. 

Така избирателите в столичния район с размерите на средно голям град разбиха на пух и прах всички изявления на политиците за уговорени мачове, за подем на едни партии и срив на други, за доминиращи политически пристрастия, шамари за управляващите и целувки за опозицията. Избирателите в "Младост" всъщност казаха: Личността, не партията зад него, има значение за нас. 

Този вот си заслужава да бъде сериозно анализиран от партийните централи и защото включва на местно ниво още един ключов елемент от националните избори - подаването на оставка. Защото до гласуването за нов кмет се стигна след като бившият - Цвета Авджиева от ГЕРБ, подаде оставка. Сега начело е пак кандидат от ГЕРБ.

Изводите са няколко - не е толкова страшно да се подава оставка, поне не за партията, към която принадлежиш. От това тя по-скоро печели, отколкото губи. Само при положение обаче, че кандидатът има значение не единствено за избирателите, а и за тези, които го номинират. 

Защо Цачева губи, а Илиева печели в "Младост" е основният въпрос, на който ГЕРБ трябва да си отговори, независимо дали ще остане на власт или ще излезе в опозиция.

Генералските резултати остават за БСП. Иначе и двете най-големи политически сили у нас ще продължат да се чудят защо тръпката на този вот беше колко отне ДОСТ от ДПС например.