OffNews.bg

Външно предупреди българите, пътуващи за Гърция, заради средиземноморски циклон

Министерството на външните работи предупреди българските граждани, пътуващи за или пребиваващи на територията на Гърция, че през тази нощ съществува много висока вероятност от образуване на средиземноморски циклон в южната част на Йонийско море.

Очаква се движението на циклона „Ксенофон“ да се развие в източна посока, съпроводено от силни валежи и ветрове в по-голямата част на Пелопонес и Крит в събота сутринта, след това в Атика, Евбея и Цикладите, а в неделя сутринта да достигне до островите на източното Егейско море и вероятно Додеканезите.

В сила е забрана за отплуване на кораби от пристанищата Пиреа, Рафина и Лаврио. Поради лошото време в петък, 28 септември, всички училища и детски градини в общините Свети Димитър, Алиму, Аргируполис Елинику, Глифада, Калитеа, Мосхато, Неа смирни и Пальо Фалиро няма да работят.

Българските граждани, пребиваващи или пътуващи за посочените райони, следва да бъдат внимателни и да изпълняват инструкциите и препоръките на местните власти, в случай че бъдат издадени такива.

При нужда сънародниците ни могат да се свържат с посолството на Република България в Атина на телефон: +30 693 70 96 220.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.