OffNews.bg

В македонските учебници вече няма да пише за 'бугарскиот фашистички окупатор' (видео)

Когато говорим за преоценка, преди всичко мислим, че трябва да внимаваме за приятелството. Да не употребяваме думи като "неприятелство". Ето, направихме подобен опит с България - там [в македонските исторически книги и учебниците] стои "бугарски фашистички окупатор" от Втората световна война. Може да бъде "фашистички окупатор" - ако градим приятелство, нека внимаваме за тези неща.

Това заяви пред черногорската телевизия АнтенаМ македонският премиер Зоран Заев. В интервюто си той посочва, че одобрява редакция в македонските учебници, която е жест и към Гърция:

"Когато става дума за Егейска Македония, която наричат Северна Гърция, това е част от Европа - да внимаваме за тези неща и за думите, които употребяваме"

Любопитна подробност е, че в интервюто си за черногорската телевизия Заев говори на сръбски език, а не на македонски.

Ратифицикацията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония все още се бави в македонския парламент.

Правителството на Заев предпочете да изчака и да внесе документа в Собранието след окончателното обявяване на резултатите от местните избори в западната ни съседка.

Същевременно ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в Македония, обяви, че настоява за референдум за Договора за приятелство.

В дневния ред на Собранието обаче, поне до днес, не е внесено предложение на ВМРО-ДПМНЕ за референдум.