OffNews.bg

Трифонов: Националният празник да се сменя само с референдум

Тв водещият и лидер на партия "Има такъв народ" коментира предложението национален празник да стане 24 май, като каза, че такава промяна може да се реши само с референдум.

По-рано днес не 3 март, а 24 май да стане национален празник на страната, предложиха ПП-ДБ - като част от пакет промени в Конституцията, които ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание.

"Тези хора искат да променят националния празник на България. Днес гледах интервю на Лорер, в което той каза, че Трети март бил „проблемна дата в българската история“. Аз съм от Плевен. Ако спазвам риториката на Лорер, това е „един проблемен град в Руско-турската освободителна война“. За освобождението на този „проблемен град“ са загинали близо 30 000 души: руски, румънски, финландски, полски и украински войни. Да, аз съм евроатлантически ориентиран. Мястото на България е в Европа и НАТО, според мен. И смятам, че Путин води мракобесна, страшна и ненужна война в Украйна. Но това въобще не променя българската история, освобождението на моя роден град и освобождението на България", написа Трифонов във фейсбук профила си.