OffNews.bg

Тол камерите вече ще следят средната скорост на шофьорите

До няколко месеца камерите на Тол системите ще почнат да мерят средна скорост, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. 

От 2019 г. България въвежда електронното отчитане на пътни такси – винетки и тол, като съвременен начин за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа. Събраните по този начин финансови средства се ползват за поддръжка и развитие на съществуващите и изграждане на нови пътища, както и за пътната безопасност.

В момента Министерството на вътрешните работи (МВР) работи усилено с Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ), така че Тол камерите да започнат да следят и скоростта на шофьорите. Според Стоянов от МРРБ ненужно забавят промените. 

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов попита в какво състояние са камерите в Тол системата и дали наистина ще е възможно да изчисляват средната скорост на шофьорите.

Калин Стоянов отговори, че това е една от основните цели на МВР и се очаква до няколко месеца те да могат да мерят средната скорост на движение. "Това ще се случи и е въпрос на много малко време", каза министърът. Освен това МВР ще разположи и 20 нови камери из страната. Отделно от това има 4 обществени поръчки за 280 броя нови камери.

За Нотариуса

Маноил Манев, който за пръв път води заседание на вътрешната комисия, каза, че е голямо предизвикателство да поеме председателския пост от Десислава Атанасова, която стана конституционен съдия. 

Цвета Рангелова от "Възраждане" попита дали министърът е разпоредил проверка по случая с убития в София Мартин Божанов и дали през годините е имало преписки за него, които да са се "държали на трупчета". 

"Разпоредена е такава проверка, за да видим каква е ситуацията във връзка със сигнали за тези хора. Резултатите от нея най-вероятно ще бъдат предоставени на анкетната комисия, която ще се занимава с този въпрос", отговори Калин Стоянов. 

Министърът потвърди, че МВР действително е разследвало Мартин Божанов - Нотариуса. Той каза, че всички данни по случая вече са изпратени в прокуратурата. 

По-бърз анализ на пробите за наркотици на шофьорите

Христо Терзийски от ГЕРБ попита Стоянов как върви работата с изграждането за ускорени изследвания на проби за наркотици и алкохол. Министърът му отговори, че това за правителството борбата с пътните произшествия е приоритетна тема. 

По думите на Стоянов през тези около осем месеца управление МВР е направило няколко важни крачки в правилната посока и негативната тенденция по пътищата започва да се обръща. Калин Стоянов е на мнение, че мярката с отнемане на автомобил работи отлично. 

В Пловдив, Варна, Бургас и Плевен ще се изградят специализирани лаборатории, които бързо да анализират кръвните проби на шофьорите за наличието на наркотици.

"През тези месеци значително се вдигна броят на установени шофьори с алкохол или наркотици в пробите си, но в момента те спадат", уточни вътрешният министър. 

Ще бъдат закупени още 4 броя специални апарати, които по-бързо да анализират взетите проби за наличие на наркотици в кръвта. 

Вътрешният министър на Турция идва в България

На въпрос от депутата от БСП Иван Иванов за ситуацията на границата ни с Турция Калин Стоянов отвърна, че положението на българо-турската граница в последния месец е значително по-спокойно. 

МВР е отчело намаление на броя нелегални мигранти на границата ни с Турция от 69% през януари 2024 г. в сравнение с броя на нелегални мигранти на границата ни през същия месец предходната година.

"На 15 февруари предстои да ни посети турският вътрешен министър Али Йерликая, тъй че ще продължим в този дух", каза министър Калин Стоянов. 

Министърът подчерта, че информацията на службите е, че не се очаква нова мигрантска вълна. Той акцентира върху важността от комуникация с турската страна.