OffNews.bg

Теменужка хвърли оставка заради Гинка от Пазарджик

Енергийният министър Теменужка Петкова е депозирала оставката си пред премиера Бойко Борисов. Това съобщи тя преди минути в парламента изненадващо за всички. 

Причината за това е сделката за продажбата на ЧЕЗ от семейна пазарджишка фирма. 

Компания е малката фирма от Пазарджик - "Инерком груп", която е има три малки соларни мощности и трудно би могла да бъде определена като стратегически инвеститор.

Едноличен собственик на фирмата е Гинка Върбакова, а "Капитал" излезе с информацията, че Петкова е кума на семейството.

Пред журналисти в парламента тя отрече да им е кумувала, но призна, че се познават от 20 години.

За да няма спекулации и за да не се замесва името на премиера с грешни интерпретации, Теменужка Петкова депозирала оставката си.

"При най-малките съмнения за влияния и въздействия аз смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Аз разговарях с премиера и ще депозирам моята оставка, той ще вземе решение какво да направи", каза Петкова. 

Преди да хвърли неочаквано бомбата за своята оставка, Петкова коментира сделката за ЧЕЗ така:

"Знаете, че това е процедура, която беше проведена от чешката държава. Българската държава и правителството нямат никакво отношение към този процес. Процедура, която се провежда по чешкото законодателство. Смятам, че това изключва абсолютно всякакви хипотези, всякакви съмнения или намеци за определна намеса на българското правителство във вземането на решения на чешката държава. Мисля, че това е ясно.", категорична бе Теменужка Петкова.

"Това, че чешката държава е избрала определна компания не означава нищо. От тук нататък предстои тежката процедура по одобрение на тази сделка от страна на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и Комисията за енергийно и водно регулиране", каза още Петкова.