OffNews.bg

Стойчо Кацаров: Трябва да правим забележка на хората без маска в автобуса

Ако видим човек без маска в автобуса или някой, който не спазва противоепидемичните мерки, трябва да му направим забележка, заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в Народното събрание. 

По думите му само така можем да успеем да се справим с пандемията. 

"Ако воюваме едни с други и да се наказваме, със сигурност няма да успеем, а цената ще я платят нашите родители", смята той.

Днес парламентът прие на първо четене споразуменията за препродажба на ваксини Astra Zeneca на Босна и Херцеговина и Moderna на Норвегия. На второ четене депутатите приеха споразумението за ратифициране за препродажба на ваксини на Pfizer Inc. и BioNTech на РС Македония. 

Кацаров апелира хората да се ваксинират и коментира, че е изненадан от липсата на желание за ваксинация в обществото.

"Мога само да апелирам всички сънародници, не само собствениците на заведения, но и тези, които ги посещават – да проявим разбиране и емпатия към хората, които сега са в тежко състояние", каза здравният министър. 

Той сподели, че редовно се натъква на абсурдна ситуация: хора, чиито близки са починали от коронавирус, отказват да се ваксинират. 

"На фона на това се ходи на дискотека, на събора, на митинг и ще се замислим чак когато опре ножа до кокала", каза още Стойчо Кацаров. 

Здравният министър коментира и протестите на собственици на заведения: 

"Няма как да се изплати първо обезщетението после да се въведат мерките. Първо се въвеждат ограничения, на базата на тези ограничения съответните министерства сключват договори с потърпевшите бизнеси и изплащат съответните обезщетения."

Кацаров прогнозира, че тепърва предстоят още дарения и продажби на ваксини. По думите му страната ни е поръчала 14 млн. ваксини, до момента са поставени 2,5 млн. дози, а до края на годината ще могат да бъдат използвани максимум 5 млн.:

"Забавили сме всички доставки, отсрочили сме ги възможно най-късно, но се случва да им изтича срокът на годност и правим всичко възможно да не ги унищожим, а да ги дарим или продадем. Със сигурност ще има и следващи дарения и продажби."