OffNews.bg

СОС избра и петима заместници на председателя си Цветомир Петров

Осмият опит да се определи председател на Столичния общински съвет се оказа печеливш. След избора на Цветомир Петров за председател на СОС бяха излъчени и петима негови заместници.

След подновяване на заседанието към 18:30 часа бяха избрани Бойко Димитров "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София", Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, Диана Тонова от БСП, Вили Лилков от "Синя София" и Севдалина Петрова, отстранена от "Възраждане".

По-рано през деня групата на "Възраждане" се разцепи заради подкрепата на четирима представители на партията за Цветомир Петров. Останалите трима излъчиха свой представител за зам.-председател, но предложението им не събра подкрепа. Така издигнатата от отцепниците Севдалина Петрова зае място като заместник на председателя.

Заедно с Петров шестимата сформират новия председателски съвет - органът, който определя дневния ред на заседанията на СОС. В него се разпределят и постъпилите нови доклади от общинските съветници към ресорните постоянни комисии.

На дневен ред е да се гласува разпределението в 14-те комисии, които според предварителната уговорка трябва да са на паритетен принцип. Това означава всяка политическа сила да има свой председател на комисия, а по-големите групи ще оглавят повече от една.

По-късно общинските съветници удължиха заседанието си до 23 часа.