OffNews.bg

Следващият парламент ще реши дали партията на Божков да взема субсидия

Следващото Народно събрание ще трябва да вземе решение дали партия "Гражданска платформа "Българско лято" да взема държавна субсидия, на каквато има право, ако вземе 1% и повече от гласовете на парламентарни избори. 

Това стана ясно от отговор на журналистически въпрос на служебния финансов министър Асен Василев след днешното заседание на Министерския съвет.

Казусът възникна след включването на свързаната с Васил Божков партия в списъка със санкционираните от САЩ лица.

"Ще има парламент, който може да вземе решение и да попълни българското законодателство, съответно - да вземе отношение", каза Василев.

Той коментира и финансирането на санкционирани фирми по линия на обществените поръчки:

"От всички министерства са дадени указания всички предприятия с над 50% държавно участие и всички структури да огледат съществуващите договори и взаимовръзки. Все още нямаме обратна връзка какви и доколко такива договори съществуват. (...) В Закона за обществените поръчки е предвидено, че ако дадена поръчка може да застраши икономическата или националната сигурност на страната, съответното лице може да бъде изключено по допустимост".

Той коментира разширяването на списъка на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Съединените американски щати с още 34 дружества.

Разширението на списъка с фирми, свързани със санкционираните по американския закон „Магнитски“ Делян Пеевски, Васил Божков е с цел да се защитят държавните и обществени предприятия, подчерта Василев и разясни, че решението на българското служебно правителство дава много тясна дефиниция на "свързани лица" – по-тясна от законовата.

След проверките списъкът ще бъде допълнен с "всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица", включени сред санкционираните към момента и за последните 5 години.