OffNews.bg

След месец ще ядем само хляб, ако прекъсне логистиката в Европа

Ако заради разрастване на конфликта в Украйна прекъсне логистиката в Европа, след месец и половина ще ядем само хляб. Няма да имаме месо, мляко, плодове и зеленчуци.

Това заяви пред БНР служебният зам.-министър на земеделието и дългогодишен картофопроизводител Тодор Джиков по повод все по-голямата вероятност от настъпването на продоволствена криза в България вследствие на войната в Украйна.

Джиков каза, че от земеделска гледна точка България се e превърнала във вносител на храни и въпреки природните си дадености и европейските субсидии не успява да произведе достатъчно храна и затова внася 60% от необходимите ѝ плодове и зеленчуци.

По думите на Джиков точно в това се състои "трагедията". Той обясни, че парите, които държавата е получила от ЕС в изминалите два програмни периоди, са били изхарчени неправилно и без липса на контрол на средствата. "Не се изгради процес, за да следи тези над 20 млрд. какво произвеждат. Липсваше анализ на това къде отиват тия пари. Изхарчихме 20 млрд., а внасяме 60% от плодовете и зеленчуците", коментира той.

Джиков обясни, че огромен процент от субсидиите са били раздадени така, че са се концентрирали в малък брой стопанства.

Според него бизнесът търси най-малкото съпротивление. Джиков заяви, че тази ситуация е удобна за "тези, на които не им се работи" в администрацията.

Зам.-министърът на земеделието е на мнение, че и бизнесът, и администрацията, си "затварят очите" за тази потенциално опасна за България ситуация. "Продължавахме да си затваряме очите години наред за това, че се инвестират пари, а влизайки в магазините, българските плодове и зеленчуци, млечни произведения не стават повече", заяви той.

Джиков посочи, че намаляването на работната ръка и обезлюдяването на регионите също е голям проблем за земеделския сектор. Той обясни, че не е възможно да се възстанови производството на плодове и зеленчуци, мляко, тревопасно животновъдство и месо, защото вече няма работници:

"Тоест ние трябва да докараме работници по някакъв начин. Да, ние може да внасяме плодове и зеленчуци, но ще обезлюдим териториите. Една държава е държава тогава, когато има население. Когато има обезлюдени села, планини, това е територия".

Тодор Джиков каза още, че българските производители нямат адекватен достъп до пазарите. Затова Министерството на земеделието ще създаде шест регионални държавни тържища "със сериозен държавен контрол, включително и от лаборатории".