OffNews.bg

Слагат таван на антуража на министрите: политическите им кабинети от максимум 17 души

Ограничение в броя членове на политическите кабинети на министрите предлага вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова в проект за промени в Наредбата за прилагане на Класификатора на длъжностите в администрацията.

Сега числеността на политическия кабинет може да е до 5% от общата численост на съответната администрация.

В проекта е заложено тя да е минимум 8 и максимум 17 души.

Политическият кабинет е организационна структура със съвещателни, контролни и информационно-аналитични функции, която подпомага министъра при определянето и провеждането на правителствената политика в сферата на неговите правомощия, както и при публичното ù представяне. В него задължително са включени заместник-министрите, началникът на кабинета, парламентарният секретар и ръководителят на звеното за връзки с обществеността, а в политическия кабинет на министъра на външните работи – и говорител.  Задължение на политическия кабинет е да предлага на съответния министър стратегически приоритети, цели и решения, свързани с неговата компетентност и да следи за тяхното изпълнение.

"С оглед осигуряването на достатъчно персонал за изпълнението на тези задачи НПКДА предвижда числеността на персонала в кабинет на министър да е до 5 на сто от общата численост на администрацията. Тази разпоредба дава възможност персоналът в политическия кабинет да достига десетки щатни бройки при голяма численост на съответното министерство. Поради това се предлага да се запази действащото процентно съотношение за политическия кабинет на министър спрямо общата численост на администрацията, като се определи и рамка за щатните бройки – не повече от 17 и не по-малко от 8. В тази рамка се включват и съветниците, експертите и техническите сътрудници (...) Чрез определянето на горна граница за персонала в политическите кабинети ще се ограничи възможността за необосновано нарастване на числеността им. Същевременно въвеждането на минимална численост на политическите кабинети ще подпомогне осъществяването в пълна степен на ангажиментите им в министерствата с малка обща численост", пише в доклада си до Министерския съвет Константинова.

Потенциалният ефект на промяната е ограничаване на възможността за увеличаване на числеността на персонала в политическите кабинети с 98 щатни бройки.

Тя прилага и справка, която показва, че нито едно министерство няма да бъде засегнато при въвеждането на горна граница от 17 щатни бройки, тъй като в нито едно политическият кабинет не е толкова многоброен. При долна граница от 8 щата 4 министерства ще могат да увеличат числеността на кабинетите си - в Министерството на туризма с 3 щатни бройки, в Министерството на културата - с две, в министерствата на здравеопазването и на младежта и спорта - с по една.

С промените се предлага и още една промяна, която е в Комисията за регулиране на съобщенията. Предвижда се главният директор на главна дирекция в КРС да бъде подпомаган от заместник главен директор. Според Константинова така ще се подобри организацията на осъществяваните дейности и ефективността на осъществявания от КРС контрол.