OffNews.bg

Сладки приказки: Радев поиска ДПС да помага за съставянето на кабинет (допълнена)

Президентът Румен Радев поиска от ДПС да помага за съставянето на кабинет, тъй като без такъв имало риск за приемането на важните законопроекти.

Той отчете, че още на предходни консултации Карадайъ е предрекъл, че нови избори ще доведат до същия резултат, както се и случи. 

"Вие призовавахте за нови подходи за формиране на управляващо мнозинство, а в предизборната си кампания призовахте за диалог и компромис", каза Радев и добави, че има риск изобщо да не се състави правителство.

След това той поиска от Карадайъ да каже какви условия ще постави партията, за да премине от опозиция, като каквато лидерът на ДПС определи парламентарната група преди дни, към "конструктивен фактор".

На свой ред лидерът на ДПС заяви, че ако участват в мнозинството, което ще излъчи редовен кабинет, то те ще работят за решаване на проблемите в обществото. Той обаче е на мнение, че НС е пропиляло много време, през което е трябвало да се формира мнозинство, но вместо това е писана законодателна програма, зад която няма кой да застане. Карадайъ подчерта, че "засега" ДПС е в опозиция, тъй като не били съгласни с подхода на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които не търсели диалог.

След това Карадайъ изтъкна, че когато ДПС е било във властта, България влиза в НАТО и ЕС и добави: "Явно ДПС трябва да влезе във властта, за да влезем в Еврозоната и Шенген."

"България много спешно трябва да си напише домашното ясно, категорично, достойно и в много кратки срокове да се възползваме от средствата на ЕС, предвидени за България и много ефективно да ги насочваме към инвестиции в България. Затова трябват подготвени хора, които могат и знаят как това да се случи. Защото имаше едно мото по време на предизборната кампания "Има как" от хора, които показаха, че не знаят как, а тук пред Вас стоят хора, които са доказали, че могат", каза още Карадайъ.

След края на консултациите Мустафа Карадайъ призова останалите парламентарни групи да водят диалог и да формират кабинет. Лидерът на ДПС изтъкна, че е нужно коалиционно, а не експертно правителство.

*Текстът е обновен в 12:48 ч.