OffNews.bg

СДС ще връща в редиците си лицата от 'Времето е наше'

Новото ръководство на СДС ще връща старите лица на синята партия в редиците й. Първият гост на избрания преди дни председател Румен Христов на "Раковски" 134 бе президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов. 

Христов се надява обратно в СДС да се върнат Стефан Софиянски, Евгений Бакърджиев, Александър Йорданов и др. лица от романтичното време на сините и така да извади от колапса Съюза на демократичните сили. 

Идеята за спасяването на СДС чрез "старите муцуни" не е нова. На нея залагаше например и бившият лидер Пламен Юруков през 2008 г. 

Софиянски напусна СДС през 2001 г. Тогава Петър Стоянов загуби президентските избори от Георги Първанов, пак през същата година и отстраненият от правителството на Иван Костов вицепремиер Евгений Бакърджиев бе изключен от сините редици. 

След това Софиянски създаде ССД, Бакърджиев - Радикалите. Партията на Софиянски, който бе най-популярният български политик заедно с Петър Стоянов, влезе и в местната власт, и в парламента, където бе в коалиция с ВМРО и  БЗНС – НС. Партията на Бакърджиев не постигна подобен успех. НДСВ на Симеон Сакскобургготски отвя СДС на изборите за депутати и лидерът Иван Костов подаде оставка. 

През 2003 г. Костов обяви, че напуска СДС и създава ДСБ, след разрив с тогавашния лидер Надежда Михайлова. Синьо единство, в учредяването на което участва Надежда Нейнски, обяви на 18 юни т.г., че се разпуска. В декларация от формацията с лидер Христо Панчугов призовават и останалите десни извънпарламента да прекратят съществуването си, за да се появи единна дясна партия. Времето вече не е наше, заявиха от Синьо единство. 

Сега Румен Христов ще търси начин чрез старите лица на СДС да направи отново актуален легендарният девиз на синия съюз от зората на демокрацията "Времето е наше". Предшественикът му Божидар Лукарски искаше партията да направи съюз с НФСБ на Валери Симеонов, отскоро съсед на сините на "Раковски" 134. Христов и заместниците му гледат към ДСБ и Да, България и не искат коалиции с никого от Патриотите. Някога обаче Софиянски, като зам.-председател на СДС, който отговаряше за коалиционната политика, пръв покани лидера на ВМРО Красимир Каракачанов за партньор на СДС. 

Опонентите на Христов в СДС - неуспелият кандидат за председател Антон Койчев и седесарите около него не искат и да чуят за Да, България. С ДСБ може, ама да дойдат те при нас, е позицията на тези, които искат СДС да завие към Патриотите. 

Междувременно СДС ще укрепва структурите си, ще хвърля по едно око към земеделците на Румен Йончев и тези на Петя Ставрева и ще анализира с кого работят добре по места организациите. Забранени навсякъде са само партньорства с БСП и ДПС.