OffNews.bg

СДС: ДСБ издига Плевнелиев, като че ли предлага на комшийка с обява

"Издигането на господин Плевнелиев за президент беше като да предложиш брак на комшийката с обява във вестника, без да я предупредиш. Че на всичкото отгоре да поканиш и съпруга ѝ на сватбата. Тези неща се правят по друг начин."

Това каза депутатът от СДС Костадин Марков на брифинг в парламента по повод вчерашната заявка на част от РБ за разговори с Борисов и издигане за нов мандат на президента Росен Плевнелиев.

Според Марков издигането на Плевнелиев е опит за разцепление на РБ. "Проблемът е в изчезналата комуникация в рамките на Блока. За първи път си позволяваме да реагираме така и го правим именно защото чашата прелива", обясни той.

Той все пак обясни, че не иска РБ да се разбива. "Аз вярвам в тази формула и съм убеден, че тя е единствената успешна", допълни депутатът. 

По думите му всички партии в блока трябва да определят дали са в управление или в опозиция." Излиза, че от опозицията на ДСБ и гражданската квота се опитват да се върнат в управлението, а БЗНС и НПСД, които де факто са в управлението, заемат ярка опозиционна поза", обясни Марков и призова колегите си от блока веднъж за винаги да вземат ясна позиция", каза той и обясни, че ДСБ, БЗНС, НПСД и Гражданският съвет на РБ поставят Блока в нова политически неадекватна ситуация.

Въпреки критиките към ДСБ, Марков заяви, че Кънев би бил добра кандидатура за президент. "Друг е въпросът, че са да се случи това, той трябва да заяви ясно своето намерение. Аз лично бих подкрепил всеки кандидат от Блока, а той е един от стойностните хора в него", каза още той.

Възможен вариант за обединение все пак бил и Плевнелиев, но "просто не се прави по този начин", както са го направили от ДСБ.

По думите му с този ход от партията на Кънев са показали, че не желаят да участват в изборите и има свои политически планове, които са различни от тези на РБ. "Въпреки шумно заявената си опозиционност, виждаме как ДСБ и гражданска квота на РБ протягат ръка на ГЕРБ за разговори за общ кандидат и управленски приоритети. В същото време ДСБ се опитаха да използват ветото  на президента като политическа бухалка, с която да се разбие управляващото мнозинство", каза Марков.

От СДС призоваха ДСБ, БЗНС, НПСД и Гражданският съвет на РБ да се придържат към истината, когато говорят пред медиите. 

Марков каза още, че на последното заседание на Изпълнителния съвет на реформаторите от СДС и ДБГ не са поискали РБ да издигне обща президентска номинация с Патриотичния фронт, както беше заявено вчера от останалите партии в Блока.

"Това е гаф, който може да се сравни единствено с номинирането на действащия държавен глава без да бъде попитан за това", каза той.

"Обсъдихме предложение на колегите от ДБГ, без да бъде взето решение на заседанието, всяка от партиите в РБ на следващата среща на Съвета да каже дали е склонна да започнат разговори за единна кандидатура за президент във формат цялата управляваща коалиция. И една след постигане на съгласие, да се започнат разговори за конкретни личности", обясни той.