OffNews.bg

Съставът на ЦИК ще бъде намален от 20 на 15 членове, ще го назначава президентът

Членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще бъдат редуцирани до 15, при 20 сега. Това реши парламентът, като одобри на второ четене промени в Изборния кодекс. Предложението е на „Има такъв народ“. “За” гласуваха 155 депутати, а само от 72 души от ГЕРБ натиснаха копчето „против“.

Председателят, заместник-председател, секретарят както и всички членове ще се предлагат от политическите партии. Целият състав на ЦИК ще се назначава с указ на президента след проведени от него публични консултации и процедура, определени от държавния глава. Мандатите се определят според изборните резултати от парламентарните избори.

Според неофициални изчисления ГЕРБ ще имат 4 представители, БСП и “Има такъв народ” по 3, “Демократична България” и ДПС по 2 и 1 за “Изправи се! Мутри вън!. Партиите имащи депутати в европарламента няма вече да бъдат представени в ЦИК. Така без член в комисията ще останат ВМРО.

Единствено от ГЕРБ се обявиха срещу намаляването на състава. "В толкова кратко време да се правят такива промени за ЦИК най-малкото е неразумно", каза Даниел Митов от ГЕРБ. Той попита как ще се гарантира, че президентът ще е безпристрастен.

Председателят на парламента Ива Митева от ИТН припомни, че и в момента ЦИК се назначава с указ на президента и сега просто и процедурата ще е при него. 

Друг аргумент на ГЕРБ срещу смяната на комисията беше, че това ще стане 2 месеца преди очертаващите се нови парламентарни избори. И през 2019 година обаче, когато ГЕРБ управляваше, съставът на комисията бе сменен 2 месеца преди евроизборите.

По време на дебатите от ДПС обявиха, че ще подкрепят поправките, защото е добре ЦИК да е с актуален състав. Освен това отново повториха, че един от членовете на комисията е в конфликт на интереси, припомниха, че са сигнализирали бившия председател на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ. Тя отговори, че не е установена несъвместимост. 

"Госпожо Караянчева, между несъвместимост и конфликт на интереси има разлика. Това е като между дървена кофа и метална кофа, мисля, че така ще ме разберете“, каза Хамид Хамид от ДПС. От мястото си в залата Караянчева му обясни, че завода в който е работила е правила и пластмасови кофи. 

Тошко Йорданов от ИТН отговори, че има още една причина ЦИК да бъде сменена – двама от членовете, от ГЕРБ, си гласували комисията да поема наемите им и не са декларирали това пред КПКОНПИ.