OffNews.bg

Реакциите за инцидента с главния прокурор: От ''не изглежда правдиво'' до ''покушение срещу държавността''

Бившият началник на политическия кабинет на Кирил Петков и ексдепутат на "Продължаваме промяната-Демократична България" Лена Бориславова намира, че атентатът срещу главния прокурор Иван Гешев "не изглежда правдиво".

Тя написа следния пост на страницата си във фейсбук:  

"По-добре не мога да изразя подозрението си, че нещо в този атентат не изглежда правдиво.
П.С. Надявам се никой да не стига до толкова далеч, че да рискува живота на децата си.
Но и взрив в тревата…
Ред е на разследващите органи.
Въпросите остават."

Политическите реакции по въпроса бяха диаметрално противоположни. Единствени от ПП-ДБ изразиха съмнение във версиите за атентат и терористичен акт. 

Според Атанас Атанасов от ПП-ДБ трябва да се разследва и възможността за евентуална инсценировка. 

"Целта е да се героизира жертвата, жертвата тук е в кавички, и отклоняване на общественото внимание от политическата криза. Това може и да е предупреждение към участниците в политическия процес", предположи Атанасов.

Още в първите минути на инцидента лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че става дума за "покушение срещу държавата". По думите му "всеки може да има собствено мнение за професионализма на главния прокурор, но в човешки план случилото се е ужасно, чудовищно, брутално престъпление".

"Възраждане" излезе с декларация, в която се настоява за бързо разкриване на виновниците и наказания. "Осъждаме извършения терористичен акт и настояваме за максимално бързо разследване, откриване на виновниците и наказания", се казва в позицията на партията на Костадин Костадинов.

Председателят на парламента Росен Желязков пък призова ДАНС и МВР да разкрият отговорните за опита за покушение, "който оставя обществото с усещане за тревожност". Както ИТН и "Възраждане", той определи случилото се като "терористичен акт", чиято цел е "не просто опит за покушение срещу главния прокурор, а покушение срещу орган на държавната власт, респективно това е покушение срещу държавността". Според Желязков това е първата такава атака срещу действащ орган на власт в модерната история на България. Затова е "много е важно в момента отговорът на държавата да бъде ясен и категоричен, олицетворяван както от службите за сигурност, от разследващите органи, от правосъдната система като цяло".