OffNews.bg

Радев: Войната доказва, че отстояването на националните и съюзни интереси ще бъде все по-сложно

Бушуващата вече година и половина близо до нашите граници война ясно доказва, че отстояването на националните и съюзни интереси ще бъде все по-сложна и по-отговорна мисия, а значимостта на призванието на българския военнослужещ ще расте непрекъснато.

Това заяви президентът Румен Радев във Велико Търново, където участва в тържествената церемония по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на курсантите от 145-и випуск „Васил Левски“ на Националния военен университет „Васил Левски“. Радев беше посрещнат със строй от четири блока випускници на НВУ.

Нашата хилядолетна история ни учи, че България е била силна, когато и армията ни е била силна и в единство с народа ни заедно са преодолявали всякакви изпитания, каза президентът.

Според него "получаването на пагоните е израз на отговорност, защото от днес завършващите Националния военен университет се посвещават на най-важната мисия – сигурността и суверенитета на Родината, и то в условията на все по-трудно предсказуем и противоречив свят, наситен с множество рискове и заплахи".

Радев допълни, че от випускниците ще се очаква да се утвърждават като високоподготвени специалисти, можещи командири и мъдри лидери. Вярвам, че ще се справите със задачите да внедрявате на въоръжение новите бойни системи, които нашите сухопътни войски заслужават, ще повишавате съвместимостта с нашите съюзници и ще изграждате модерни отбранителни способности за надеждна защита на Родината, заяви той.

Преди тържествения ритуал президентът се е срещнал с кмета на Велико Търново Даниел Панов. Радев и Панов са обсъдили "възможностите за развитието на общината и предизвикателствата пред местната власт", съобщават от пресцентъра на "Дондуков" 2.