OffNews.bg

Радев разказа на Макрон за антибългарската кампания в Македония

Институциите в Северна Македония трябва да докажат с резултати, че наистина се стремят към европейска интеграция. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес в Брюксел с президента на Франция Еманюел Макрон.

Поредната антибългарска кампания в Северна Македония, довела до редица престъпления от омраза – палеж и стрелба срещу български културни клубове, както и насилие над македонски българи, будят въпрос за ролята и отговорността на институциите в страната, каза Радев.

Той напомни, че както България, така и Северна Македония са приели предложената в рамките на Френското председателство на Съвета на ЕС преговорна рамка, като вписването на българите в конституцията на страната е задължителна стъпка преди началото на преговорния процес.

„Наблюдаваме отсъствие на политическа воля за реформи и промяна на конституцията, а вместо това в страната се води поредната антибългарска кампания“, каза Румен Радев.

По време на срещата българският държавен глава е изразил "интереса на страната ни да придобие изтребители на лизинг от своите съюзници като временно решение за осигуряване на защитата на българското въздушно пространство до получаването на ескадрилата F-16".