OffNews.bg

Радан Кънев: Има огромна полза от протестите. Неочаквано голяма част от случващото се у нас стига до Европа

"Има ли полза от протестите? Огромна. Има еволюция в Европейския парламент, в позицията в Комисията, има съществена еволюция в позицията на ЕНП (част от която е ГЕРБ - бел. ред.). Има огромен интерес от ключови чужди медии. Има насрочен дебат, фокусиран именно върху проблемите на българските граждани, включително медийната свобода.

Неочаквано голяма част от случващото се у нас стига до Европа", заяви евродепутатът Радан Кънев в интервю за bTV.

Според него тезата, че някой от България плаща на медии от нивото на "Политико" или "Льо Монд", за да пишат срещу властта у нас е "скъсване с реалността". "Това, че можеш да плащаш на жълти медии в България не означава, че можеш да го правиш в Европа", категоричен беше той.

Според него диалог с властта не е възможен, нито би имало смисъл от такъв. 

"Говоренето няма да свали общественото напрежение. Изходът е очевиден и минава през оставка на правителството. На тази база диалог е не само възможен, а необходим", каза той.

Този диалог след оставката трябва да изясни програмите, които партиите в следващия парламент ще следват, за да обезпечат излизането от кризата и развитието на България, как възстановителните фондове и Зелената сделка ще бъдат интегрирани, как ще бъдат инвестирани, а не усвоени тези средства за подобряването на положението на Българите, "а не на един кръг крадци около една партия, каквото и да е следващото правителство". Според евродепутата "очевидно ще е много трудно" и напомни, че следващият парламент ще трябва да вземе решения за дългосрочния бюджет на България и да я превърне в лидерска икономика.

"Да се лъжем, че диалог е възможен в момента, при тази институционална криза. Не, не. Подмянане на лафове не е диалог."

Кънев не изключва възможността да бъдат спрени евросредства за България.

Попитан защо е отказал членство в ДСБ на настоящия социален министър Деница Сачева, която миналата година стана член на ГЕРБ, Радан Кънев отвърна:

"Такива лични истории от преди 7 години не помня. От днешна гледна точка очевидно е било правилно решение. Ако иска да стигне до властта, може и през ГЕРБ, и през ДПС и през социалистическата партия."

Мнението на Сачева ме интересува единствено по отношение на социалната политика, увери Кънев и допълни, че от ЕП вижда, че България не прилага европейската социална политика нито за минималните нива на заплащане, нито за подпомагането на малките фирми, пострадали от ковид кризата.