OffNews.bg

Путин ни заплашва за Черно море - трябва да внимаваме, според Денков

"Надявам се българското общество най-сетне да чуе, че има нужда от внимание в тази посока", заяви премиерът Николай Денков в Брюксел. Коментарът му е в отговор на думи на руския президент Владимир Путин, че след руско-турските войни Черноморското крайбрежие е станало руско.

Путин обяви това на годишната си пресконференция, на която каза още, че "Одеса е руски град" и за пореден път повтори, че "руснаците и украинците са един народ" и "това, което се случва сега, прилича на гражданска война между братя".

В Брюксел премиерът бе попитан дали съзира нещо, свързано с България, в изказването на Путин: "Ако се върнем няколко години назад, ще видим имперските амбиции на Русия, които включват доста от сегашните държави, включително част от тези, които са в ЕС. В известен смисъл нищо ново".

"От друга страна трябва да внимаваме за тези изказвания, защото преди изглеждаха като изказвания, след това се превърнаха в план за действие", категоричен е министър-председателят. 

Денков не прави връзка между думите на руския президент и големия брой руснаци с имоти по българското Черноморие.

"Подготвяме се с интегриране в структурите на НАТО и превъоръжаване на армията", посочи премиерът. Част от предвидените суми от подготвяното увеличение на бюджета на ЕС за действията в областта на миграцията ще послужат при опазването на българо-турската граница.

Част от тези средства ще бъдат насочени за техническо обезпечаване и изпращане на допълнителни патрули към другите държави.