OffNews.bg

Протест поиска оставката на кмета Йорданка Фандъкова

За пореден път граждани изразиха недоволството си от начина на управление на София и поискаха оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова. На протест, свикан от гражданската инициатива „Спаси София“, проведен пред сградата на Столичната община, те настояха "порочните ремонти на ремонти да спрат".

Борис Бонев, който е представител на организацията в местния парламент, като независим общински съветник, заяви, че "протестът е за цялостно творчество", защото властимащите години наред не са успели да решат сериозните проблеми на София. „Нито презастрояването е спряло, нито има паркоместа, нито проблемите с трафика, с мръсния въздух, с липсата на места в детските градини са решени. Мисля, че достатъчно много време дадохме на това управление, за да докаже колко може. То се показа. Време е да сменим начина, по който се управлява София“, каза той.

От „Спаси София“ предлагат три принципа, около които политици, организации и гражданите трябва да се обединят за бъдещата работа в столицата. Първият е всички решения в общината да се вземат в интерес на ражданите, а не Столичната община „да го играе адвокат на всички фирми, печелещи обществените поръчки и след това изпълняващи ги изключително некачествено“. Второто нещо е да се спрат ремонтите на ремонтите и да се „вземат тези инвестиции и да се насочат за инфраструктура- към „Люлин“, „Красно село“, „Овча купел“ или „Хаджи Димитър“. „Третият принцип е да се носи отговорност – когато има проблем, всички ние, които говорим от името на хората, да даваме отговори, да се показваме пред медиите, да отговаряме на неудобните въпроси, а не като госпожа Фандъкова да се крием и да се правим, че нищо не се е случило в града“, каза Бонев.

Бонев добави, че ако исканията на „Спаси София“ не се удовлетворят, ще продължат с постоянния натиск, който организацията упражнява от 13 години - да показва всеки проблем и да дава решение за него.