OffNews.bg

Прокуратурата се намесва в допинг скандала при щангите

Министърът на спорта Красен Кралев е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с допинг скандала в Българската федерация по вдигане на щанги. 

Снощи стана ясно, че 11 щангисти от националните отбори за мъже и жени са дали положителни проби след внезапен допинг тест, който беше направен преди две седмици.

От Спортното министерство съобщиха, че от ръководството на Федерацията са обяснили, че забраненото вещество станозолол е поето от националните щангисти чрез хранителни добавки. Прокуратурата ще трябва да установи дали наистина виновен за скандала е доставчикът на хранителни добавки, съобщават от министерството.

Министерството на младежта и спорта остро осъжда поредния допинг скандал в българските щанги. Недопустимо е по такъв начин да се руши имиджът на България! Още повече, че това е рецидив за тази федерация. Скандалът е тежък и огромен! И ние гарантираме, че всички виновни ще понесат своята отговорност, се казва в позиция на министерството.

Красен Кралев е разпоредил експресна проверка по случая и е привикал в кабинета си председателя на федерацията Неделчо Колев, генералния секретар Борислав Гидиков, старши треньора на националния отбор Иван Иванов и лекаря на тима Иван Иванов. 

Независимо от резултата от проверката, Министерство на младежта и спорта заявява категоричната си позиция, че е задължение на федерацията да контролира медикаментите и добавките, които се дават на състезателите. И е недопустимо една и съща грешка да се допуска многократно! Виновните трябва да бъдат наказани и ще бъдат наказани! Наказание ще има, не може да има колебание по въпроса. Размерът на санкцията зависи от това дали спортистите съзнателно са взимали веществото или не са знаели за наличието на станозолол в добавките, се казва в позицията на ММС.

В нея се припомня, че министерството е отправяло предупреждения да се внимава с хранителните добавки, които "за съжаление, се намират свободно на пазара и се взимат от млади хора".

За да се регламентира използването на забранени вещества във фитнес центровете ММС и Националният антидопингов център подготвят Национална стратегия за борба с допинга в спорта. Колкото по-бързо бъде приет този документ, толкова по-бързо ще се създадат правила, които да регламентират свободното предлагане на хранителни добавки с нерегламентиран състав.