OffNews.bg

Проф. Михайлова: Служебното правителство трябва да се премахне

Моделът на служебното правителство у нас е доста изкуствен така, както е в нашата Конституция. Не е казано какъв трябва да е съставът му. Аз съм привърженик изцяло да се премахне. 

Това заяви проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право, която влиза в експертния съвет на парламентарната Комисията по конституционни въпроси, по бТВ. Вчера се проведе първо заседание на комисията. 

Спецификата на нашия модел до този момент, е, че има правителство, назначено от президент, без с никого да е съобразено и абсолютно безконтролно, изключвам от страна на президента. Това е големият проблем, ние сме парламентарно управление, обясни проф. Михайлова. Една част от депутатите смятат, че трябва да остане действащото към онзи момент правителство, докато другите са на мнение, че трябва да се търси друга формула, коментира различията тя.

По  думите й темата, която разделя депутатите, е тази за мандатността на кметовете. В комисията почти се отказа този разговор да се води от страна на по-голямата част от членовете ѝ. Тази тема ми се струва, че ще остане в друго време, ако въобще се дискутира“, каза още проф. Михайлова.

Според нея част от правомощията на главния прокурор трябва да бъдат редуцирани, а надзорът за законност е това, за което има съгласие.