OffNews.bg

Президентът връчи мандатa за съставяне на правителство на Асен Василев (видео)

Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Асен Василев, посочен от парламенталната група на "Продължаваме промяната"

Мандатът е за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Заедно с Асен Василев на "Дондуков" 2 отидоха Кирил Петков, Никола Минчев и Андрей Гюров.

Радев: От вчера имаме и външнополитическа криза

Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и европейска България. Българските граждани, нашето общество и институции имат нужда от сигурност и предвидимост. От надеждна защита на обществения интерес, а това означава най-вече отговорност и усилие за съставяне на стабилно правителство, което да отговори на очакванията на българските граждани, каза Радев при връчването на мандата.

България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за растящите цени, за нарастващата неизвестност, а реформите и средствата по Плана за възстановяване чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза, отбеляза Радев в уводните си думи.

Той припомни, че при връчването на мандата за съставянето на сегашното правителство е предупредил, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система, то статуквото ще потърси своя реванш.

Василев: Изключително важно е да имаме кабинет

"За мен това е огромна отговорност. Всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет", каза Асен Василев.

Изключително важно е този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на нашата държава, добави Асен Василев.

Номинацията на Асен Василев беше обявена от министър-председателя в оставка Кирил Петков по-рано днес във видеоизявление. В настоящото правителство в оставка Асен Василев е вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите. Той беше и служебен министър на финансите в първия служебен кабинет на министър-председателя Стефан Янев, назначен от президента Румен Радев. Бил е министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г.

От „Продължаваме Промяната“ заявиха, че ще предложат нов кабинет единствено ако са убедени, че в 47-то Народно събрание има поне 121 народни представители, които ще поставят на първо място посочените в изявлението на премиера в оставка цели.

Протест пред президентството

Връчването на мандата беше съпроводено с протест пред сградата президентството срещу оставането във властта на „Продължаваме Промяната“.

Засилено е и полицейското присъствие.

Демонстрантите с транспарант "Национално движение Хан Кубрат" настояват ПП да върнат мандата на президента.

"Национално движение Хан Кубрат" се представя като "неправителствена патриотична организация".