OffNews.bg

Премиерът: Решението на НС за Росенец създава рискове, то не беше съгласувано с кабинета

"Тези в Народното събрание, които приемат закони от този тип, без да са съгласувани с правителството, трябва да знаят, че създават рискове". Това заяви пред Bulgaria ON AIR премиерът Николай Денков по повод решението на парламента за прекратяване на концесията за пристанище "Росенец".

В някои случаи правителството ще може да минимизира тези рискове, аз се надявам така да стане, но в други случаи може да се окаже, че правителството няма как да минимизира риск, който е създаден от вносителите му в Народното събрание, каза Денков.

Най-добрият вариант е споразумение, с което да се върне обратно на държавата контролът върху "Росенец", но да може да работи нормално рафинерията. Започнали сме разговори с "Лукойл" с идеята, че може да приключат с взаимноизгодно споразумение. Ако "Лукойл" не се съгласи, влизаме в друга процедура - много неприятна, доста дълга и може да създаде доста по-големи рискове за цената на бензина и дизела в България, заяви премиерът.

Съветът по сигурността

Николай Денков съобщи, че на заседанието на Съвета по сигурността днес е обсъдена ситуацията в Черно море заради руски учения.

Ситуацията не е променена през последните 20 дни. България е член на НАТО и аз не мисля, че има непосредствена опасност, каза той.

Има проект за решение на Народното събрание, с което да се обсъжда дерогацията по отношение на руския нефт за "Лукойл". Това, което казахме, е че ни трябва повече информация, за да пристъпим към подобна процедура, обясни още премиерът за заседанието на Съвета по сигурността днес.

Не се предвижда да има щаб на НАТО в Ямбол, България има ангажимент да подготви инфраструктурата за бойна група, която при необходимост да може да се разшири, тъй като групата, която имаме в момента не е достатъчна при някакъв по-сериозен риск, заяви още Николай Денков.

Смяната на началници на полицейски управления

Министърът на вътрешните работи е направил преглед в съответните областни управления, има методика, по която е оценил как работят съответните ръководители и сменя тези, които не се справят с работата по тази оценка. Това заяви премиерът по повод информацията, че на 10 началници на полицейски управления в страната е предложено да освободят постовете си.

Не съм обсъждал с него къде и кои ще са хората. Казал съм, че ако министърът на вътрешните работи има ясно обяснение защо ги сменя и може да го защити от гледна точка на работата, която вършат, това е негово право, отбеляза министър-председателят.

Върху плещите на този министър сме стоварили тежки задачи - битовата престъпност, разследвания на по-тежките нива на престъпност, борбата с мигрантите, подготовката за местните избори. Той носи отговорността за всеки сектор, така че няма как да не му дадем свобода да изгради екипите във всеки един от тези сектори, заяви Денков.