OffNews.bg

Премиерът обяви, че може да влезем в еврозоната и през юли 2025

Няма нищо фатално, ако присъединяването ни към еврозоната стане не от 1 януари, а от 1 юли и това е възможно. Датата не е сакрална, сакрално е да имаме ясна посока и да работим по нея. Това е от полза за бизнеса, за гражданите, за повишаване на благосъстоянието и на контрола върхфу финансовите институции.

Това заяви министър-председателят Николай Денков пред Дарик радио. България преговаря показателят за инфлацията, който единствено не отговаря на Маастрихстките критерии за присъединяване към еврозоната, да бъде оценен не през юни, а през есента, обясни той. 

Влизането в еврозоната остава висок приоритет за страната, допълни Мария Габриел. "Важно е и комуникационната стратегия да достигне до всеки един гражданин, за да сме подготвени и всеки да има яснота от ползите по присъединяването ни в Еврозоната”, каза още тя и подчерта, че предстоящите евроизбори са важни. 

Процесът около ротацията на правителството върви спокойно, въпросите се решават взаимно, а рамките са очертани още при споразумението между партньорите, категорични бяха и Денков, и Габриел. Те уточниха, че на този етап все още не се обсъждат конкретни имена, тъй като в момента се прави анализ на работата на министрите по изпълнението на програмите.