OffNews.bg

Премиерът нареди „бързи“ разкопки на магистрала „Струма“

Археолозите ще работят с калорифери, палатка и чадър, но строежът на магистрала "Струма" не трябва да се забавя.

Това каза днес премиерът Бойко Бориков, който се запозна със строителството на Лот 1 на автомагистрала „Струма” Долна Диканя - Дупница. „Ние сме 50 години назад и встрани и няма да променяме графика за строителството. До края на юни археолозите обещаха да се справят с проучванията на находките в района, за да не спира строителството, като заявиха, че свършеното досега е героизъм“, каза пред журналисти премиерът.

Борисов заяви, че няма да чака проучвания до август и септември.

„Облечете ватенки, ще сложите калорифери. Има сняг три дни. Ще работят както всички работници работят в България“, заяви министър-председателят.

„Когато пръстта е по-твърда от керамиката, не можем да работим“, каза Анета Бакъмска от Историческия музей в Перник. Премиерът пък отговори, че ще бъдат докарани калорифери.

„22 години, да не говорим 40 преди това, не е пипано и днес му е дошло времето. Ние ще върнем накрая парите на Брюксел заради това, че хладно ви било“, каза Борисов. Праисторическото селище, което е открито в района, е датирано на 5000 г. пр Хр. Средствата за проучванията са от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура”. Досега сондажите са стрували 50 000 лева. С археолозите работим много добре, ще им направим тези три-четири месеца отстъпка, коментира Борисов. Това са 17 километра с 16 съоръжения, мостове и тунели, 70 милиона, даже са напред в сроковете, надявам се лятото на 2013 година, края на лятото, по график е октомври, но някъде септември да можем да се справим, каза Борисов и заяви, че се надява участъкът да бъде пуснат предсрочно.