OffNews.bg

Предложеният от 'Воля' Пламен Иванов е новият шеф на бюрото за СРС

Народното събрание одобри предложения от ПП "Воля" Пламен Иванов за председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) със 126 гласа "за", 59 "против" и 5 "въздържали се".

За членове бяха предложени общо шест души, от които отпадна досегашният председател от БСП Бойко Рашков. За заместник-председател беше избран Илко Желязков, който е предложение на ДПС.

Потвърдени бяха сегашните членове Огнян Атанасов от ГЕРБ и Илия Ганев и Огнян Янакиев от БСП. След гласуването петимата членове положиха клетва, в която се врекоха да следват принципите на независимост и обективност при изпълнение на служебните си задължения.

По смисъла на закона специални разузнавателни средства са техническите средства и оперативните способи за тяхното прилагане, които се използват за изготвяне на веществени доказателствени средства - кинозаписи, видеозаписи, звукозаписи, фотоснимки и белязани предмети.

Мандатът на избраните членове е с продължителност 5 години. В бюрото също така могат да влезнат само дееспособни български граждани, които имат не по-малко от 8 години юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред и са получили разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво на класификация "Строго секретно".

Пламен Иванов е родом от Казанлък като професионалният му стаж в службите за сигурност започва още през 1999 г. в национална служба Сигурност" и продължава в Държавна агенция "Национална сигурност". Към настоящия момент изпълнява длъжността началник на отдел по линия защита на класифицираната информация.