OffNews.bg

Предлагат видеорегистратори във всеки автомобил, купен с публични средства

Водеорегистратори да бъдат монтирани във всички автомобили, купени с обществени средства. Тази идея за "дисциплиниране" на шофьорите е залегнала в платформата на Реформаторския блок.

По време на дискусия, организирана от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи БАЗК, бившият председател на комисията по транспорт в парламент Настимир Ананиев анонсира идеята с мотивите, че по този начин първо ще бъдат дисциплинирани шофьорите в администрацията и второ - на тях могат да им бъдат вменени задължения да свидетелстват, когато станат свидетели на катастрофа. Подобна идея изказа и Димитър Веселинов (АБВ-Движение 21), според когото трябва да има стриктен контрол в държавните институции за това как се спазват правилата за движение по пътищата.  

В хода на дискусията стана ясно, че в предизборните си платформи партиите от ляво и дясно имат сходни виждания за това как да се борят с нарушенията на пътя. Участниците в нея се обединиха около възможността за по-строг контрол на автосервизите. Станислав Иванов (ГЕРБ) при помни, че е подготвен законопроект за строги правила при регистрирането на сервизите и категоризирането им. От съюза на автосервизите в София обявиха, че в столицата има над 5000 сервиза, като 82 процента от тях са "в сивия сектор". Станислав Иванов обясни, че няма как в един гараж да се извършва смяна на гуми и основен ремонт на двигател. Той също заложи на идеята за повече видеонаблюдение. По думите му в МВР вече са доставени 50 мобилни и 30 стационарни камери и така общият им брой на пътя се очаква да надхвърли 220.

Крум Дончев (БСП) обясни, че една от причините за ниската смъртност на пътя в скандинавските държави е именно засиленото видеонаблюдение и завишената бройка камери на глава от населението, в сравнение с България. 

От РБ предлагат също създаване на агенция за безопасност на движението, която да се издържа с отчисленията във Фонда за безопасност на движението към министъра на вътрешните работи, който сега на практика не работи. Около това становище се обединиха всички представители в дискусията. От ГЕРБ искат фондът да бъде "рестартиран" и събираните от него средства да отиват целево за купуването на още камери. 

Приета беше и идеята на Крум Дончев да се работи по методиката на обучението на шофьорите. Сега шофьорските курсове не учат бъдещите шофьори как да реагират в екстремни ситуации и това трябва да залегне в разработването на методиката, смята той. Единомислие имаше и по темата за по-сериозен децентрализиран контрол на пътя, в който активна роля да имат местните власти.