OffNews.bg

Правителството даде 151 млн. лв. за нов облик на центъра на София

Правителството отпусна 151 млн. лв. безвъзмездно финансиране за реконструкция на централната градска част.

София ще получи средства за цялостна реконструкция и благоустройство на близо 200 дка територия в централната градска част, цялостна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“, заедно с пл. „Славейков“ и съседни улици, както и градинката на „Св. Седмочисленици“, цялостна реконструкция на зоната около храм-паметника „Св. Александър Невски“, частта пред Народното събрание.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза пред журналисти в Министерския съвет, че с тези средства в следващите 2 години трябва посочените места ще бъдат напълно обновени.

Общата стойност на четирите проекта, сред които е и този за столичния градски транспорт, е 173.5 млн. лв., като съфинансирането от страна на Столична община е 23 млн. лв. 

„Изключително важен проект за града и подобряването качеството на въздуха е вторият етап от проектът за интегриран столичен градски транспорт. Той включва цялостно обновяване на линията на трамвай №5, като изключим частта около Руски паметник, която беше реконструирана скоро, нови спирки. Първите спирки с видеонаблюдение ще бъдат по линията на трамвай №5, а също така и приоритизация на трамвая пред останалия транспорт - на всички светофари, през които преминава трамвай №5 ще има възможност да се дава предимство на трамвая. Това със сигурност ще увеличи скоростта на трамвая. Разбира се, ще има и изцяло нови мотриси. Процедурата за закупуване на трамваите приключи. В момента има обжалвания в съда“, каза Фандъкова, цитирана от "Фокус".

Тя припомни, че ще бъдат купени 13 нови трамвая, като част от тях трябва да бъдат доставени до края на годината.

„Ще бъде изцяло реконструирана и линията по ул. „Каменоделска“. Това са 25 км нови трамвайни релси и очакванията ни са това да подобри качеството на обслужване и близо 1.6 млн. пътувания в повече да се осъществяват годишно в тези трамваи. Не по-маловажни са другите два проекта – за социална интеграция“, посочи столичният кмет и уточни, че те са на стойност 2.5 млн. лв.